Kutatók kimutatták, hogy a férfiak két évvel korábban halnak, ha minden étkezésnél megsózzák az ételüket, a nőknél pedig másfél évet vesz el az életből a túl sok ízesítés – írta meg a The Guardian. A kutatás csak az utólag hozzáadott sót vizsgálta, a főzés közbeni fűszerezést nem. A kutatók nem zártak ki más tényezőket a korábbi halálozás okai közül, azt azonban kijelentették, hogy az embereknek meg kell fontolniuk a túlzott sófogyasztás visszafogását.

Tudomásom szerint a mi kutatásunk az első, amely felméri az összefüggést az élelmiszerekhez utólag hozzáadott só és a korai halálozás között

– mondta Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora, a kutatás vezetője.

Még az is számottevően előnyös az egészség szempontjából, ha mérsékelten csökkentik az emberek a nátriumbevitelt, vagyis kevesebbet sózzák az asztalnál az ételeket

– tette hozzá.

A,Pile,Of,Salt,From,Salt,Shaker,,Skull,,Concept,Excessive, A pile of salt from salt shaker, skull, concept excessive salt intake and white death
Fotó: Shutterstock

A vizsgálat eredményei az Egyesült Királyság Biobank tanulmányában több mint 500 ezer résztvevővel végzett kutatáson alapulnak. A kutatás több mint kilenc évig tartott. A sóbevitelt alapjáraton nagyon nehéz nyomon követni, mivel a sok feldolgozott élelmiszer is nagy mennyiségű sót tartalmaz, és a vizsgálattal végzett közvetlen mérés nem feltétlenül ad pillanatképet a teljes bevitelről.

A nyugati lakosság nátriumbevitelének nagyjából 70 százaléka a feldolgozott ételekből származik, 8–20 százalék pedig az asztalnál hozzáadott sóból.

Azoknál, akik az átlagosnál több sót szórtak az ételeikre, 28 százalékkal nőtt az idő előtti halál kockázata. Ötvenéves korukban

a mindig sózó férfiak és nők várható élettartama 2,3, illetve 1,5 évvel rövidebb volt.

A kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, amelyek befolyásolhatták az eredményeket, például az életkort, a nemet, az etnikai hovatartozást, a nélkülözést, a testtömegindexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a fizikai aktivitást és az olyan problémákat, mint a cukorbetegség, a rák vagy a szívbetegség.

Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának vezető kutatója, aki nem vett részt ebben a kutatásban, elmondta, hogy a sónak van egy optimális szintje, de az egyes embereknél nehéz meghatározni, hogy hol van az ideális beviteli mennyiség. Azt is elmondta, hogy akik sok sót fogyasztanak, azoknak célszerű ezt zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel ellensúlyozniuk. Ennek ellenére, akik hajlamosak a szívbetegségekre, azoknak mindenképpen vissza kell fogniuk a sóbevitelüket.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha utólag nem sózzuk már meg az elkészült ételeket

– mondta a professzor.