Dél-Korea elnöke, Jun Szuk-jeol szerdán felszólította az országa hadseregét, hogy azonnal és szigorúan lépjenek fel egy esetleges észak-koreai provokáció esetében – számolt be a Reuters.

Az elnöki hivatal közleménye szerint idén májusban megválasztott államfő első, legfőbb katonai parancsnokokkal megszervezett közös találkozóján erős fejlesztésékre és elrettentésre szólított fel Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Észak-Korea 2022-ben példátlan mértékben hajtott végre rakétakísérleteket és feltételezhetően az idei hetedik nukleáris tesztjére készülhet.

South Korean President Yoon Suk-yeol speaks during a ceremony marking South Korea's Memorial Day at the National cemetery in Seoul on June 6, 2022. (Photo by Chung Sung-Jun / POOL / AFP)
Fotó: Chung Sung-Jun / AFP

Jun elnök elmondása szerint az erős védelmi kapacitásoknak készen kell állniuk már arra, hogy garantálni tudják az ország biztonságát és nemzeti érdekeinek védelmét, mivel a Koreai Köztársaságot és Északkelet-Ázsiát fenyegető biztonsági kockázatok erőteljesebben nőnek, mint valaha

– közölte az elnöki hivatal.

A múlt héten a dél-koreai elnök találkozott Joe Biden amerikai elnökkel és Kisida Fumio japán miniszterelnökkel a madridi NATO-csúcstalálkozón és megállapodást kötöttek, hogy megvizsgálják, milyen eszközökkel tudnak az észak-koreai agresszió és fenyegetések ellen fellépni.