A tartós meleg és a rendkívüli vízhiányos állapot hatására július utolsó hetétől egy mérsékelt volumenű, de elhúzódó, egyre inkább fajspecifikus halpusztulás tapasztalható a Velencei-tavon – közölte a Magyar Országos Horgász Szövetség. 

Az idei nyári halpusztulás első heti hullámában túlnyomó részben karika- és dévérkeszegek pusztultak el, de süllőket, balinokat és néhány csukát is találtak. Az összegyűjtött és ártalmatlanításra elszállított mennyiség 230 kilogramm volt. 

Augusztus második hetében kezdődött a halpusztulás második hulláma, ami a tó területén szórványosan jelentkezik, kisebb napi mennyiségekben. 

A pusztulás szinte kizárólag a harcsa fajt érinti, és a teljes korosztályát sújtja, a legnagyobb arányban az 5 és 20 kilogramm közötti egyedeket. Az elmúlt másfél hét alatt 1300 kilogrammnyi haltetemet gyűjtöttek össze és szállítottak el. 

Hortobágy, 2020. július 4.
Elpusztult halak a Terepszemle Stúdió természetvédelmi egyesület munkatársainak motorcsónakjában a Hortobágy folyón, Hortobágy közelében 2020. július 4-én. A nagy hőség és a kevés vízhozam miatt kialakult oxigénhiányos állapot miatt a folyóból naponta több láda elpusztult halat kell összegyűjteni.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A halegészségügyi vizsgálatok még folynak, de nagy valószínűséggel az elhullások zömét egy fajspecifikus, emberre nem veszélyes harcsavírus aktiválódása okozhatja – közölte a szervezet. 

A szövetség jelezte: megelőző védekezésként a tó keleti medencéjében a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Dinnyési kikötő öbleiben pedig a szervezet kirendeltsége a hajnali órákban hosszabb ideje folyamatosan üzemelteti a levegőztető berendezéseit a kárenyhítés érdekében. Kiemelték azt is, hogy a rendelkezésre álló mérési eredmények alapján a Velencei-tó vízminősége fürdéshez, vízi sportokhoz és egyéb rekreációs tevékenységekhez megfelelő. 

A haltetemek elszállítási, ártalmatlanítási eljárását és annak költségeit a halgazdálkodásért felelős horgászszövetség biztosítja. A tó tartósan alacsony vízállása, illetve az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg miatt szükség van egy hosszú távon fenntartható mesterséges vízpótlási beavatkozás kidolgozására és kivitelezésére, valamint egy átgondolt nádművelés beindítására. 

A szövetség kiemelte, hogy a jelentős forrásigény miatt a vízpótlás megvalósítása csak kormányzati szintű támogatással képzelhető el, és a feladatot a halgazdálkodáson túl a térségi turizmus fennmaradása, valamint az itt élők életminősége érdekében egyaránt kiemelt feladatként szükséges kezelni.