Tömegével pusztulnak a halak az Oderában, ezért Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 1 millió zlotyis (több mint 80 millió forint) jutalmat ajánlott fel, aki ennek okáról információt szolgáltat, és a tettesek felelősségre vonását ígérte – írja a Sky News.

A politikus Facebookon közzétett videójában arról beszél, hogy valaki hatalmas mennyiségű vegyszert önthetett a német–lengyel határfolyóba, és tisztában lehetett ennek következményeivel. Addig nem nyugszanak – mondta –, amíg a bűnösök el nem nyerik súlyos büntetésüket.

Environmental disaster on the Oder River, dpatop - 12 August 2022, Brandenburg, Schwedt: Many dead fish are floating in the water of the German-Polish border river Oder in the Lower Oder Valley National Park north of the city of Schwedt. On the same day, Brandenburg's Environment Minister Vogel (Bündnis 90/Die Grünen) informed himself about the situation on the Oder River during an on-site visit. According to the Polish Environmental Protection Agency, the fish kill in the Oder River was probably triggered by water pollution from industry. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Patrick Pleul / AFP

A laboratóriumi tesztek magas sótartalmat mutattak ki a halakban, ám higanymérgezés jelét nem érzékelték, így egyelőre rejtély, mi okozza a tömeges halpusztulást. Alex Vogel, Brandenburg tartomány környezetvédelmi minisztere szerint ez csapás az Odera ökológiai értékére is, amiből félő, hogy a folyó hosszú ideig nem épül fel.

A lengyel vízügyi hatóságok csütörtökön azt közölték, hogy 10 tonna döglött halat távolítottak el a folyóból, és a német oldalon önkéntesek százai ugyanezen dolgoznak. Az északkeleti német tartomány, Mecklenburg–Elő-Pomeránia hatóságai figyelmeztetést adtak ki, hogy az emberek ne fogyasszanak vizet vagy halat, ami a folyó torkolatából, a Szcecini-öbölből származik.