Orbán Viktor miniszterelnököt augusztus 4-re a texasi Dallasba hívták, hogy nyitóbeszédet tartson a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference). 

Kovács Zoltán az atv.hu kérdésére – lesz-e Dallasban Orbán–Trump-találkozó, hiszen a volt amerikai elnök is főszónok lesz a CPAC-en – azzal válaszolt: 

„Ennek a valószínűsége elég nagy”.

TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Egy tízes skálán eléri a tízet”

–  értékelte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár annak a lehetőségét, hogy a volt amerikai elnök és a magyar kormányfő találkozik egymással. 

Tavaly szeptemberben Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója jelentette be, hogy Magyarországon is megszervezik az eseményt. Korábban Ázsia, Dél-Amerika és Ausztrália is helyet adott már a Conservative Political Action Conference-nek, azonban idén Magyarország első európai országként szervezhette meg a rendezvényt. Orbán Viktor beszédet is mondott májusban az CPAC Hungaryn, ahol a többi között ismertette a magyar jobboldal sikerének alkalmazható 12 pontos receptjét

Még tavasszal a The Guardian írt arról, hogy információik szerint meghívták Donald Trumpot is a májusi budapesti konferenciára. A volt amerikai elnök végül nem jelent meg személyesen – egy videóüzenetben üdvözölte a résztvevőket és a miniszterelnököt –, igaz, az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója nem is említette Trump nevét előtte, amikor bemutatta a megívott vendégek listáját.  

A magyarországi CPAC-nek küldött üzenetében Trump jelezte, hogy  

„hamarosan ismét személyesen is együtt lehetünk. Dolgozzanak és harcoljanak kitartóan! Hamarosan találkozunk!”