Tősér Ádám Blokád című filmje képviseli Magyarországot a 95. Oscar-verseny nemzetközi film kategóriájában – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Filmintézet (NFI). Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 95. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. január 1. és november 30. között mutatnak be. 

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben az NFI filmszakmai döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember és Novák Emil operatőr vett részt.

A héttagú bizottság 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokádot.

A film Antall Józsefről szól, aki alig fél évvel a beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az egész országot. A Blokád című film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítják. A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Köbli Norbert írta. 

A hazai moziközönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 20-tól láthatja a Blokádot.

A filmvilág legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2023. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat Los Angelesben adják át március 12-én.