Hallgatásba burkolózik egyelőre a brit kormány azzal kapcsolatban, hogy II. Erzsébet királynő hétfői temetése mennyibe fog kerülni, csak annyit közöltek, hogy a kellő időben tudatják majd a részleteket – írja a The New York Times.

Britain's King Charles III, Britain's Princess Anne, Princess Royal, Britain's Prince Andrew, Duke of York, Britain's Prince Edward, Earl of Wessex walk behind the coffin of Queen Elizabeth II, adorned with a Royal Standard and the Imperial State Crown and pulled by a Gun Carriage of The King's Troop Royal Horse Artillery, during a procession from Buckingham Palace to the Palace of Westminster, in London on September 14, 2022. - Queen Elizabeth II will lie in state in Westminster Hall inside the Palace of Westminster, from Wednesday until a few hours before her funeral on Monday, with huge queues expected to file past her coffin to pay their respects.
Fotó: Victoria Jones / AFP


A felvonulások, virrasztások és egyéb rituálék azonban tetemes összegbe kerülnek majd, amit az állam fedez. Az amerikai lap szerint még az inflációval kiigazítva is többe fog kerülni II. Erzsébet temetése, mint a legutóbbi állami temetések, azaz Winston Churchill 1965-ös ünnepélyes búcsúztatása és Erzsébet anyakirálynő 2002-es  szertartása.

Az utóbbi alkalmával egy a brit parlament alsóházából származó jelentés szerint a díszfekvés, azaz a koporsó és a holtest közszemlére tétele 825 ezer fontba (jelenlegi árfolyamon: 387 millió forint) került, míg a biztonságra 4,3 millió fontot, a forint mai kurzusán durván 2 milliárd forintot fizettek.

A csillagászati költségek éppen akkor merültek fel, amikor Nagy-Britanniában a fogyasztói árak négy évtizede a leggyorsabb ütemben emelkednek, az meghaladja a 10 százalékot. Sokan aggódnak amiatt, hogyan fogják kifizetni a téli fűtést, mivel az átlagos háztartási energiaszámlák 80 százalékkal emelkednek a jövő hónapban. 

A központi bank, a Bank of England előrejelzése szerint hosszú kezdődik még ebben az évben.

A britek „nagyon jól együtt tudnak élni ezzel az ellentmondással” – mondta Anand Menon, a londoni King’s College kül- és Európa-politikai professzora a The New York Timesnak. 

Ez azért van, mert a temetés az temetés, és a királynőről van szó, és azért is, mert ez lehetőséget ad arra, hogy minden idők legnagyobb diplomáciai eseményét rendezzük meg

emelte ki.  A temetésre várhatóan számos herceg, miniszterelnök és államfő, köztük Joe Biden amerikai elnök is Londonba utazik.

A közvélemény számára problémát jelent viszont a királyi család pénzügyei körüli átláthatóság hiánya, beleértve azt is, hogy

a család tagjai nem kötelesek örökösödési illetéket fizetni, míg a britek általában 40 százalékos illetéket fizetnek minden után, amit 325 ezer font feletti értékben örökölnek.

A brit államkincstár a királyi házat rendszeresen támogatja, az összeg utoljára körülbelül évi százmillió dollárnak felelt meg. A család ezt az összeget a hivatalos királyi feladatokra, például látogatásokra fordítja, ám még külön a biztonsági költségeket szintén a kormány fizet, és ennek summáját titokban tartják.

III. Károly király is érezheti ezeket az anomáliákat, hiszen már kijelentette, hogy karcsúsítani és egyben korszerűsíteni akarja a monarchiát. „Egyik célkitűzése sem valósítható meg a pénzügyi átláthatóság híján. Tisztázni kell, hogy a család hatalmas vagyona honnan származik, valamint azt is, hogy mi tisztességes és mi nem” – folytatta Menon professzor.

A királyi család vagyona a becslések szerint 28 milliárd dollárt ér (1 dollár = 405,8 forint).

Hétfőn, a temetés napján a királynőt a Királyi Haditengerészet ágyúhintóján viszik a Westminster Hallból a westminsteri apátságba. A koporsó ezután a Wellington-diadalívhez érkezik, ahonnan egy halottaskocsi szállítja a windsori kastély Szent György-kápolnájába.

A magyar államfő is részt vesz a királynő temetésén

Novák Katalin köztársasági elnök és házastársa is meghívást kapott II. Erzsébet királynő temetésére, amelyet a westminsteri apátságban tartanak, szeptember 19-én.