Legalább tizenhárom ember, köztük hét gyerek életét vesztette és harmincan megsebesültek Mianmar központi Szagaing régiójának Let Jet Kone településén, miután a hadsereg helikoptereiről tüzet nyitottak az ottani iskolára – közölte hétfőn az ottani iskolavezetés és egy segélyszervezet munkatársa.

This photo taken on September 17, 2022 shows debris and bloodstains on the floor of a damaged school building in Depeyin township in Myanmar's northwest Sagaing region, a day after an attack on the village by a Myanmar military helicopter. - At least 11 schoolchildren died in an air strike and firing on a Myanmar village, the UN children's agency said, an attack the country's junta said targeted rebels hiding in the area. (Photo by AFP)
Fotó: STR / AFP

A mianmari sajtó és helyi lakosok korábban hat halott gyerekről és tizenhét sebesültről tettek bejelentést.

Az országot irányító junta azzal védekezett, hogy lázadók használták az épületet, ahonnan a kormányerőket támadták.

Az incidens még pénteken történt. A helikopterekről a sajtójelentések szerint egy buddhista kolostorban lévő iskolát lőttek. A gyerekek közül egyesekkel a levegőből leadott lövések végeztek, mások pedig a településre behatoló csapatok támadása nyomán vesztették életüket.

Mar Mar iskolaigazgató beszámolója szerint megpróbálta a gyerekeket a földszinten biztonságos búvóhelyre vinni, miután a település fölött időző Mi–35-ös típusú harci helikopterek tüzet nyitottak gépfegyverekből. A légitámadást követően hozzávetőleg nyolcvan katona érkezett a településre, majd kiparancsolták az embereket az iskolából. Mar Mar körülbelül harminc sebesült diákot látott, akik közül egyesek elvesztették valamely végtagjukat is. Hozzátette, hogy a katonák felégettek egy épületet, és több mint húsz embert magukkal vittek, köztük kilenc sebesült gyereket, három tanárt és további két személyt, akiket azzal vádoltak, hogy lázadók.

Fotó: STR / AFP

 

Az iskolában Mar Mar mellett húsz önkéntes tanít mintegy 240 diákot.

A hadsereg közleményben vádolta a terrorszervezetnek nyilvánított Kacsin Függetlenségi Hadsereget (KIA) és a katonai vezetést ellenzőkből létrejött Népvédelmi Erőket (PDF), hogy a kolostorban bujkálnak harcosaik, a települést pedig a térségbéli fegyverszállításokra használják. A közlemény szerint a helikoptereken érkező biztonsági erők meglepetésszerű ellenőrzést tartottak, amikor a helyi lakosokat élő pajzsként használó KIA és a PDF harcosai tüzet nyitottak rájuk a házakból és a kolostorból.

A mianmari árnyékkormány ugyanakkor iskolák elleni célzott támadással vádolta a juntát,

és felszólította a katonai vezetést, hogy engedje szabadon a katonai műveletben őrizetbe vett mintegy húsz diákot és tanárt.

Mianmarban mindennapos az erőszak, amióta a hadsereg 2021 februárjában átvette a hatalmat, bebörtönözve a választáson győztes Aung Szan Szú Kjít, az ország addigi de facto vezetőjét és további több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót. Polgári milíciák alakultak, és fegyvert fogtak a junta ellen, s fegyveres nemzetiségi csoportok is az oldalukra álltak.