Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított Neelie Kroes volt európai biztos ellen, akit az etikai szabályok megsértésével vádoltak meg, miután a kiszivárgott dokumentumok szerint titokban lobbizott az Ubernek a holland kormánynál – írja a The Guardian

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 20:  Neelie Kroes, Vice President of the European Commission on stage during the 2014 TechCrunch Disrupt Europe/London at The Old Billingsgate on October 20, 2014 in London, England.
Fotó: Anthony Harvey /Getty Images

Korábban a VG is beszámolt arról, hogy a brit sajtónak kiszivárogtatták az Uber 124 ezer online dokumentumát, amelyekből az derült ki, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és a holland Neelie Kroes, az Európai Bizottság korábbi alelnöke is érintett lehetett az amerikai fuvarmegosztó cég titkos megsegítésébe.

Kroes, az Európai Bizottság egykori holland alelnöke kulcsfigurája volt az Uber lobbijának. A dokumentumok szerint Kroes, aki az Európai Uniónak versenyügyi biztosa volt 2010 és 2014 között felajánlotta, hogy 

a hivatali távozása után egy sor találkozót szervez az Ubernek az EU alkalmazottaival és holland politikusokkal.

Az EU csalásellenes hivatala a The Guardiannak adott nyilatkozatában közölte, hogy „a vádak előzetes értékelését követően” a hivatal vezetője úgy döntött, hogy vizsgálatot indít. Az ügynökség nem kívánt részleteket közölni arra hivatkozva, hogy meg kell védeni „a nyomozás lefolytatását” és „védeni kell az ártatlanság vélelmét”. A hivatal nem tűzött ki határidőt a vizsgálat befejezésére, de az idén lezárt vizsgálatok átlagos ideje 25 hónapig tartott, vagyis 2024 közepéig nem lehet következtetéseket levonni a volt biztos ügyében.

A The Guardian felkereste Kroes-t, hogy kommentálja az Olaf-nyomozást. Korábban tagadta, hogy bármiféle visszaélésben részt vett volna, júliusban pedig azt mondta, hogy 

Semmilyen formális vagy informális szerepe nem volt az Ubernél 2016 májusa előtt,

utalva arra a hónapra, amikor lejárt az unió tiltása, amely korlátozta az egykori politikus munkavállalását a versenyszférában. Amikor 2016 májusában a lemondási időszak véget ért, az Uber a volt biztost gyorsan megtette a közpolitikai tanácsadó testületének elnökévé. 

Neelie Kroes a digitális és versenypolitikát felügyelte, és a nagyvállalati technológia egyik fő kritikusa volt, vezető szerepet játszott abban is, hogy a Microsoftot és az Intelt hatalmas bírságokkal sújtották. Az Uber sofőrjeit 2014 októberében letartóztatták, decemberben pedig egy hágai bíró betiltotta az UberPopot, és százezer eurós bírságot helyezett kilátásba, ha a jogsértéseket folytatják. A következő év, azaz 2015 márciusában a holland rendőrség rajtaütött az Uber amszterdami irodáján is.

Az e-mailek szerint Neelie Kroes egymás után hívta fel a minisztereket és a kormánynak dolgozó további személyeket, hogy rávegye őket a razzia leállítására. Egy héttel később, egy másik razzia során Kroes ismét kapcsolatba lépett egy holland miniszterrel – derül ki az Uber-aktákból –, és egy levél szerint „zaklatta” a holland közszolgálat vezetőjét.

Az Uber szerint Neelie Kroes 2018-ban távozott a tanácsadó testületből, és azt állítja a cég, hogy azóta új irányelveket vezetett be, amelyek „megerősítik a lobbizás és a politikai döntéshozókkal való külső kapcsolatfelvétel felügyeletét” Európában.