Finnország csütörtökön tovább szigorította a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére: szeptember 1-jétől a helyi hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerdán jelentette be, hogy az leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe. A balti államok, Lengyelország, Finnország és Csehország képviselői a prágai találkozón a vízumkiadás teljes leállítása mellett érveltek. A másik oldalon többek között Magyarország, Németország, Franciaország és Ausztria ellenezte ezt a lépést. 

Russia Sanctions and Ukraine war concept. Russian Federation passports with padlock.
Fotó: Getty Images

A finn védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy újabb 8,3 millió euró (3,3 milliárd forint) értékű hadifelszerelést adományoz Ukrajnának.

 Ezzel 92,3 millió euróra (37 milliárd forintra) nőtt a Helsinki által Kijevnek felajánlott védelmi támogatás értéke Ukrajna orosz katonai megszállásának február 24-i kezdete óta – jelentette be a finn védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtökön.

Ukrajna honvédő harca folytatódik, a védelmi segély iránti igény továbbra is magas

 – fogalmazott Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter közleményében.

A tárca tájékoztatása biztonsági okok miatt nem tért ki részletesen sem a felajánlott hadifelszerelés tartalmára, sem pedig az átadás időbeli ütemezésére.