Mintegy 50 millióra emelkedett jelentős növekedést követően azoknak a száma a világban, akiket akaratuk ellenére munkára vagy házasságra kényszerítettek – közölte a modern kori rabszolgaságról hétfőn kiadott jelentésében az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO).

Syrian boys transport coal as they work at a makeshift oil refinery near the Turkish-controlled northern city of al-Bab, on November 20, 2021. - After a decade of war, an estimated 2.5 million children in Syria are out of school with another 1.6 million at risk of dropping out, according to the UN's children agency UNICEF. As it marked World Children's Day on November 20, the agency estimated that nine in ten children live in poverty and more than 5,700 children – some as young as seven – were recruited into the fighting.
Fotó: Bakr Alkasem / AFP

Az ILO-nak a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) és a Walk Free Foundation nevű civil szervezettel közösen készített legfrissebb jelentése rámutatott, hogy a koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt az oktatásban és a foglalkoztatásban világszerte súlyos zavarok keletkeztek, amelyek még inkább növelték a mélyszegénységet és a kényszerű elvándorlást.

2021-ben 27,6 millió ember – közülük több mint 3,3 millió gyerek – végzett kényszermunkát, és 22 millió ember élt kényszerházasságban 

a legfrissebb adatok szerint. A házasságra kényszerítettek több mint kétharmada nők és lányok.

A legutóbbi, 2016-os jelentés óta mintegy 9,3 millióval nőtt a modern kori rabszolgaságban élő emberek száma. Ráadásul a kényszermunka több mint fele a magas jövedelmű, illetve a közepes jövedelem magasabb kategóriáihoz tartozó országokban fordult elő, 

a bevándorló munkavállalók több mint háromszor nagyobb valószínűséggel váltak érintetté.

Katar, amelyet a novemberi labdarúgó-világbajnokságra való felkészülés közben sokan vádoltak azzal, hogy megsérti a vendégmunkások jogait, szintén nem kerülte el a jelentés készítőinek figyelmét. Az ILO 2018 áprilisában irodát is nyitott Dohában, s mint írták, azóta jelentős volt az előrelépés a több százezer bevándorló munkavállaló élet- és munkakörülményeinek tekintetében.

Csütörtökön a katari világbajnokság vezérigazgatója kijelentette, hogy Katar minden megalapozott kritikára válaszolt, de az országot sok nem tényeken alapuló, igazságtalan kritika is érte a világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Az ILO-jelentés a Kína egyes térségeiben alkalmazott kényszermunkával kapcsolatos aggodalmakról is beszámolt az ENSZ emberi jogi biztosának augusztus 31-én publikált jelentésére hivatkozva, amely szerint 

Kínában súlyosan megsértették az emberi jogokat, és az ujgurok, valamint más muszlimok fogva tartása Hszincsiangban emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet. 

Kína határozottan tagadta az ENSZ-jelentésben szereplő megállapításokat.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy világszerte szinte minden 150. ember modern kori rabszolgaként él.

Az ILO főigazgatója, Guy Ryder nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte, hogy a modern rabszolgaság felszámolásában nem történt előrelépés, és felszólította a kormányokat s mellettük a szakszervezeteket, a munkaadói szervezeteket, a civil társadalmat és az átlagembereket is, hogy küzdjenek az emberi jogok ilyen alapvető megsértése ellen.