Egy lábhosszabbításra specializálódó plasztikai sebészről írt cikket a GQ magazin, amelyből a Business Insider című lap szemlézett. Kevin Debirparshad 2016-ban alapította Las Vegas-i rendelőjét, amelyben elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik nem szépészeti beavatkozást keresnek, hanem egész egyszerűen magasabbak szeretnének lenni. 

Human Skeleton System Femur Bone Joints Anatomy, 3D Illustration Concept of Human Skeleton System Femur Bone Joints Anatomy
Fotó: Getty Images

Az eljárás alapvetően egyszerűnek tűnik, de kivitelezése korántsem az: a páciens combcsontját több ponton eltörik, majd fémszegecsekkel rögzítik. Ezután az összeforrás ideje alatt mindennap távirányítású mágnesekkel nyújtják milliméterről milliméterre. A három hónapos beavatkozás végére akár 7-15 centiméteres magasságnövekedés is elérhető. A beavatkozás után még szintén hónapokig tart a felépülés, addig lábra sem állhatnak a páciensek. 

Az eljárás nem olcsó, attól függően, hogy milyen hosszúságot szeretne a megrendelő, 70 és 150 ezer dollár közé esik egy műtét ára. Nem csoda, hogy inkább a tehetősebb réteg engedheti meg magának a mesterséges magasságnövekedést, Debiparshad szerint egy szakma különösen nagyfokú érdeklődést mutat a dolog iránt: a programozóké. 

A plasztikai sebész legtöbb páciense a legnagyobb tech cégektől kerül ki: a Microsoft, a Google, az Amazon és a Facebook programozói adják egymásnak a rendelő kilincsét. 

Megrendszabályozná az Amazont Kalifornia

A cég pozíciójával visszaélve versenykorlátozó magatartást folytat.

Bár a műtét iránt egyre nagyobb a kereslet, maga Debirparshad nem ajánlja mindenkinek a beavatkozást. Különösen sportolóknak nem, mert bár a magasságnövelés hasznos lehet sok sportágban, a műtét erősen visszavetheti a gyorsaságukat és a teljesítményüket is.