Magyar egyetem most először szerepel a Times Higher Education (THE) világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében. A Semmelweis a tavalyi eredményén 41 helyet javított, és a ma nyilvánosságra hozott világrangsorban már az első 250 között tartják nyilván. A világrangsor készítői hagyományosan öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, ezek az oktatási környezet, a kutatás, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció. A Semmelweis a legtöbb indikátorban javítani tudott, leginkább az idézettség és a kutatás terén.

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem (illusztráció)

Az tagállamai között a Semmelweis a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán.

A Semmelweis közleménye idézte dr. Merkely Béla rektor szavait, aki kiemelte: a Semmelweis Egyetem Magyarország és Kelet-Közép-Európa legjobb felsőoktatási intézménye, amely leginkább a tudományos teljesítményének, a világszinten is elismert oktatási minőségének, a nemzetközi vérkeringésben való részvételének, a nagy arányú külföldi hallgatói létszámának, valamint a Covid-járványban vállalt kiemelt szerepének köszönheti kimagasló eredményét a felsőoktatási rangsorokban.

Elődeink nyomdokain járunk, az elmúlt négy évben pedig rendkívül intenzív munkát végeztünk, amelyet az eredményeink is tükröznek. Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk, célunk, hogy bekerüljünk a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa top 5 gyógyító szakegyeteme közé

– fogalmazott a rektor.

A Semmelweis Egyetem az elmúlt négy évben folyamatosan javított pozícióján a THE világranglistáján: 2019-ben még a 491. helyre sorolták, majd 2020-ban a 457., 2021-ben pedig a 426. helyre lépett elő. 2022-ben már a 277. volt, innen lépett előre most a 236. helyre.

 

Összesen 11 hazai egyetem került fel a listára, a Semmelweis a legelőkelőbb helyen jegyzett hazai intézmény. Az első ezerbe bekerült egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601–800., a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem az 1001–1200. helyen szerepel a rangsorban.

Az összesített rangsor élén az Oxfordi, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge Egyetem szerepel.