Kampányt indítottak Ausztráliában, hogy az ötdolláros bankjegyeken ne III. Károlyéra cseréljék le II. Erzsébet királynő arcképét. A bankókon a néhai királynő tekint vissza az emberekre, de vannak, akik nem kérnek az utódjából. Még azt is megnevezték, hogy kit szeretnének látni: Steve Irwin, a híres Krokodilvadász lehetne a konszenzusos megállapodás. 

The Crocodile Hunter: Collision Course (2002) Australia
Fotó: Photo12 via AFP

Az ötdollárosokkal kapcsolatban a The New York Times című lap szerint a helyettes költségvetési miniszter, Andrew Leigh úgy nyilatkozott, hogy nem feltétlenül III. Károly arcképének kell díszítenie, így akár még esély is lehetne a cserére. 

Több milliárd fontnyi bankjegyet és érmét kell lecserélni II. Erzsébet halála után

A királynő arcképe díszítette a brit érméket és bankjegyeket, amelyeket a koronázásra le kell cserélni.

Leigh szerint Ausztrália biztosan forgalomba hoz majd a király arcképével ellátott érméket, ezekből nem engednek, de az ötdollárosra a személyisége iránt érzett tiszteletből került rá II. Erzsébet, nem pedig kötelességből. Olyannyira, hogy 1992 előtt nem is ő szerepelt rajta: az 1967-ben bevezetett bankjegyen eleinte Sir Joseph Banks és Caroline Chisholm szerepeltek. 

A 2006-ban, tragikus körülmények között elhunyt Steve Irwin akár még rá is kerülhetne a bankóra, de az ausztrál parlament honlapján található petíciót egyelőre csak kevesen írták alá, igaz, eddig nem is nagyon kapta fel a média a témát, úgyhogy még változhat az eredmény. 

Nem ez az első eset egyébként, amikor Irwin neve felmerül az ausztrál dollárral kapcsolatban. 2016-ban a százdollárosra szerették volna rátetetni az arcképét, akkor 31 ezren támogatták a beadványt, de ez kevésnek bizonyult.