Pénz- és tőkepiac

Több milliárd fontnyi bankjegyet és érmét kell lecserélni II. Erzsébet halála miatt

A királynő arcképe díszítette a brit érméket és bankjegyeket, amelyeket a koronázásra le kell cserélni.

Súlyos összegekbe kerül majd az Egyesült Királyságnak, hogy elbúcsúzzanak a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőtől. Ezúttal nem csak a temetés költségeire gondolunk, amely méltó módon nagyszabású esemény lesz. Egy gazdaságilag égető feladatot is meg kell majd oldani a búcsúztatás után: minden olyan bankjegyet és érmét le kell cserélni, amelyen II. Erzsébet királynő arcképe szerepel. 

In this photo illustration banknotes of the pound sterling,
Fotó: SOPA Images

Márpedig a királynő portréja – különböző méretekben – szinte az összes forgalomban lévő fonton és pennyn rajta van. II. Erzsébet halálával ugyan felröppent a hír, hogy ezek máris érvényüket vesztették, de a brit jegybank sietett leszögezni, hogy erről szó sincs. 

A Bank of England részvétnyilvánító közleményében azt írta, hogy a királynő arcképével ellátott bankók továbbra is hivatalos fizetőeszköznek számítanak. A bankjegyek és érmék cseréjével pedig a gyászidőszak után foglalkoznak. 

Exhibition Celebrates 50th Anniversary Of Banknote Portrait Of Queen
Fotó: Oli Scarff

Hosszú évekig keringhetnek a bankók

Arról egyelőre nem tudni tehát, hogy a királynő fia és utódja, III. Károly arcképe mikor kerülhet fel a bankjegyekre. A koronázásig, amely hivatalosan csak hónapokkal, akár egy évvel később várható csak, biztosan nem. Így a királynő arcképével ellátott pénzek még hosszú évekig keringhetnek a lakosság zsebeiben. 

Exhibition Celebrates 50th Anniversary Of Banknote Portrait Of Queen
Fotó: Oli Scarff

Összehasonlításul: a királynő elődje és édesapja, VI. György arcképét viselő pénzek még a király halála után csaknem két évtizedig érvényesek voltak, végül csak 1971-ben vonták vissza őket végleg. A brit pénzverde naponta 3 és 5 millió érmét állít elő, év végéig még biztosan marad ez a volumen. 

Jobbra tarts!

Egy változás biztosan lesz az érméknél. A hagyomány szerint a trónöröklés egyik velejárója, hogy megváltozik az érméken szereplő uralkodó arcképének beállítása. Mivel Erzsébet királynő jobbról balra nézett, azaz az arca bal oldala látszott, III. Károly várhatóan éppen fordítva lesz majd megörökítve. 

Fotó: Daniel Leal / AFP

Világszerte lesz változtatás

A királynő arcképe nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem a nemzetközösség többi országában is szerepelt érméken és bankjegyeken. Többek között a kanadai 20 dollároson és az ausztrál egydolláros érmén is. 

 

 

 

 

gyász Bank of England font királynő II. Erzsébet bankjegy
Kapcsolódó cikkek