Közélet

Speciális búvárhajót vetnek be a svédek a felrobbantott vezetéknél

Az orosz–német gázvezeték ellen mindenki szerint szabotázsakciót követtek el, csupán az a kérdés, ki lehetett a tettes.

Különleges, bonyolult merülési műveletekre képes hajót küldtek a Balti-tenger azon részére, ahol az Észak Áramlat tengerfenéken futó vezetékeinek sérült szakaszaiból napokon át ömlött a földgáz – derül ki a svéd haditengerészet hétfői bejelentéséből.

Fotó: Handout

Az Oroszország által épített, Németországba tartó gázvezeték ellen Vlagyimir Putyin szerint a nyugat követett el szabotázsakciót, ám ezt a vádat az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan visszautasították.

A vezetéket múlt héten a svéd és dán partok közelében, nemzetközi vizeken felszín alatti robbantások rongálták meg, hatalmas metángázömlést okozva ezzel.  

A dán és a svéd kormány szerint több száz kilogramm robbanóanyagot használhattak fel az akcióhoz.

A svéd haditengerészet egyik szóvivője, Jimmie Adamsson százados az AP-nek kifejtette: a svéd tengeralattjáró-mentőhajót a svéd partok közelében lévő sérüléshez küldték, amely a munkát irányító svéd parti őrséget segíti.

Azt egyelőre nem tudni, hogy képesek lesznek-e lemerülni a vezetékhez akár búvárok, akár tengeralattjáró segítségével. A várható rossz időjárás tovább nehezíti a munkát. A hétvégén a dán hatóságok bejelentették, hogy megszűnt az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek szivárgása.

Azonban a svéd parti őrség szerint az egyik repülőgépük azt jelentette, hogy 

az Északi Áramlat 2 kisebb szivárgása valamelyest erősebbé vált, 

a gáz most mintegy 30 méter átmérőjű körben tör a felszínre, és beletelhet némi időbe, amíg teljesen leáll.

Arra a parti őrség nem adott magyarázatot, hogy a gázömlés miért erősödött, ugyanakkor megerősítették, hogy az Észak Áramlat 1 szivárgása megszűnt.

A balti-tengeri Bornholm szigetétől keletre lévő két szivárgást ellenőrzik a dán hatóságok az Északi Áramlat 1 és 2 felett az Absalon nevű fregattal és a Gunnar Thorson nevű környezetvédelmi hajóval. A dán légierő egy helikopterrel vesz részt a misszióban.

Svédországban a főügyészség és a svéd titkosszolgálatok vezetik a nyomozást, míg Dániában a koppenhágai rendőrség végzi a vizsgálatot, szoros együttműködésben az országos rendőrséggel, a rendőrségi hírszerzési szolgálattal és az energiaügyi hatóságokkal.

Többek között Dánia, Németország és Svédország illetékes hatóságainak részvételével közös nemzetközi nyomozócsoport felállítását is tervezik.

Az amerikai–orosz vádaskodások az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén is folytatódtak, amelyet Moszkva hívott össze a gázvezetékek elleni támadások miatt.

Mindeközben norvég kutatók közzétettek egy olyan digitális térképet, amely szerint a sérült gázvezetékekből egy hatalmas metángázfelhő sodródik a skandináv térség fölé. A piacokat azonban úgy tűnik, nem hatotta meg hosszú időre a gázt egy ideje amúgy sem szállító vezeték elleni támadás, így hétfő délután a holland TTF gáztőzsdén közel 10 százalékkal olcsóbb lett az energiahordozó, aminek megawattórányi mennyiségéért 171 eurót kellett fizetni.

 

északi áramlat szabotázs Svédország orosz-ukrán háború gáz Dánia
Kapcsolódó cikkek