Az ENSZ Nemzetközi Metánemissziós Megfigyelőközpontja a Twitteren közölte, hogy a metánfoltok lényegesen nagyobbak, mint amekkorákat a Mexikói-öbölben tavaly, egy szupekibocsátó esemény során azonosítottak. Akkor, 17 nap alatt 40 ezer tonna metán került a levegőbe, ami Mexikó éves olaj- és gázkibocsátása 3 százalékának felel meg. 

A buborékokat felbocsátó gáz vizuális sugara ugyanakkor folyamatosan csökken. A szeptember 26-án mért 700 méterről 520 méter szélesre zsugorodott szeptember 29-re.

This handout picture taken and released on September 29, 2022 shows the release of gas emanating from a leak on the Nord Stream 2 gas pipeline, in the Swedish economic zone in the Baltic Sea. - A fourth leak has been detected in undersea gas pipelines linking Russia to Europe, the Swedish Coast Guard said on September 29, 2022, after explosions were reported earlier this week in suspected sabotage.
Fotó: AFP


A hatóságok négy szivárgást azonosítottak az Északi Áramlat két vezetékén, több kormány is azt állította, hogy a robbanások szándékos szabotázsakciók lehettek. Dánia becslései szerint a csövek vasárnapra kiürülnek. A metán a földgáz fő alkotórésze, kisebb mennyiségben a kőolajban is fellelhető, szerves anyagok rothadásakor keletkezik. 

Szénbányákban is előfordul, a szagtalan vegyület okozza a hírhedt sújtólégrobbanásokat.

Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója a VG-nek azt mondta, 500-800 metrikus tonna metán került ki most a légtérbe, ez 

egy Helsinki méretű város éves kibocsátása, egyszerre.

A robbanás után intenzívebb volt a szivárgás, majd egyre kevesebb gáz került ki a légtérbe. A jelenség azért veszélyes, mert a metán 7-12 évig marad a légkörben, gerjesztve a hőmérséklet emelkedését. Érdemes tudni, hogy 20 éves időtávon 85-90 szer erősebb üvegházhatású gáz a metán, mint a szén-dioxid. 

Regionálisan jövőre lehet hatása a klímára, az északi félteke északi részét melegítheti. Később pedig a Föld egész légkörében szétterjed, tovább generálva a felmelegedési folyamatot.

A Föld metánkibocsátása önmagában 30 év alatt 0,2-0,4 fok melegedést idézhet elő, de ebben az Északi Áramlat robbanásához hasonló extrém hatások nincsenek benne

– hangsúlyozta a szakember.

Változatlanul nem tudni, hogy mi okozta a szivárgást, de tény, hogy a gázvezetékeket szigorú ellenőrző rendszerrel látják el teljes hosszában.

Olaszország is lép

Miközben folyik a találgatás, hogy ki lehet a felelős a Balti-tenger alatt futó gázvezeték megrongálásáért, Olaszország megerősíti a transzmediterrán csővezeték védelmét. Az olasz haditengerészet közleménye szerint két, távirányítású tengeralattjáróval felszerelt hadihajó segítségével figyelik meg a Földközi-tenger alatt futó, az észak-afrikai országokból tüzelőanyagot szállító vezetéket.