Hivatalosan is kérést intézett az felé Lengyelország a rájuk kiszabott, napi egymillió eurós bírság felfüggesztése érdekében – közölte pénteken Szymon Szynkowski vel Sek uniós ügyekért felelős miniszter.

Szymon Szynkowski vel Sek in Berlin, 25 January 2022, Berlin: Szymon Szynkowski vel Sek, Polish Deputy Foreign Minister, stands in front of the Pilecki Institute on Paris Square after an interview with the German press agency dpa. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP

A bírságot az unió egy évvel ezelőtt léptette életbe, miután Varsó nem volt hajlandó feloszlatni a bíróságokat felügyelő, átpolitizált fegyelmi hatóságot. A büntetést a Lengyelországnak járó uniós pénzekből vonják le.

Noha időközben a lengyelek megváltoztatták a bíróságok felett álló szervezetet, sokak szerint ez nem orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat. A Polsat Newsnak nyilatkozó Szynkowski vel Sek szerint a kérelemben erős érvekkel indokolják az átalakításokat – írja a Reuters.