A Mahsa Amini halála miatti tüntetések mozgalommá alakultak, és sokan az iráni rezsim felszámolását követelik. Volker Türk, az ENSZ osztrák tisztviselője a 47 tagállamot számláló testület genfi ülésén felszólította az iráni hatóságokat, hagyjanak fel a tüntetőkkel szembeni aránytalan fellépéssel, s leszögezte: Teherán téved, ha azt hiszi, be lehet fagyasztani egy társadalmat. 

Iran, Pro-government Rally Against Anti-governmental Unrests
Kormánypárti tüntetés Iránban a teheráni pénteki ima után, 2022. szeptember 23-án.
Fotó: NurPhoto

A tanácskozáson részt vevő Annalena Baerbock német külügyminiszter leszögezte, hogy az iráni helyzet egyben az ENSZ bátorságpróbája is. Emlékeztett arra, hogy jóllehet a világszervezetet az egyes államok szuverenitásának megvédésére hozták létre, az a rezsim, amely az erejét arra használja, hogy eltiporja saját állampolgárai jogait, a világszervezet által vallott értékeket is semmibe veszi. 

Hozzátette, hogy mind ez idáig hiába sürgették Teheránt, tartsa tiszteletben az emberek jogait, a válasz csak még több erőszak volt.

Hadidzsa Karimi, az iráni női és családjogi hivatal elnökhelyettese viszont politikailag motiváltnak nevezte az állításokat, és azt hangoztatta, hogy Irán teljes mértékben elkötelezett az emberi jogok védelme mellett. Emellett kijelentette, hogy a közel-keleti országban több mint két hónapja zajló tüntetéseket „nyugati államok szervezik”, amelyek bele akarnak avatkozni Irán belügyeibe.

Felszólalásában Karimi leszögezte, hogy az a Németország, amely ma az emberi jogok mellett áll ki, 35 évvel ezelőtt még Szaddám Huszein iraki diktátort látta el vegyi fegyverekkel, amelyekkel a bagdadi rezsim 13 ezer embert ölt meg az iráni Szerdest városában.

Az iráni tiltakozásokat egy 22 éves nő, Mahsa Amini szeptember 16-i rejtélyes halála váltotta ki, aki azután vesztette életét, hogy az erkölcsrendészet letartóztatta a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. 

Az iráni válogatott játékosai nem énekelték a nemzeti himnuszt a vb-meccs előtt

A portugál Carlos Queiroz, a válogatott edzője közölte, hogy a játékosoknak joguk van szabadon tiltakozni.

A tervek szerint a résztvevők a nap folyamán szavaznak egy, az iráni helyzettel foglalkozó tényfeltáró bizottság felállításáról is, amelynek ötletét Dzsavaid Rehman, az ENSZ iráni emberi jogi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője vetette fel.