Nem csak a játékosok, hanem az iráni szurkolók is kiálltak a tüntetések mellett. Miközben szólt az iráni himnusz, a játékosok csöndben maradtak, több rajongó pedig kiabált és "Woman, Life, Freedom" feliratú táblákat tartott a magasba - írta meg a BBC.

Iran players listen to the national anthem ahead of the Qatar 2022 World Cup Group B football match between England and Iran at the Khalifa International Stadium in Doha on November 21, 2022.
Fotó: Fadel Senna/AFP

A portugál Carlos Queiroz, a válogatott edzője közölte, hogy a játékosoknak joguk van szabadon tiltakozni.

Iránban azt követően törtek ki tüntetések, hogy szeptemberben egy kurd nő, Mahsa Amini meghalt, miután az iráni rendőrség letartóztatta. A 22 éves Aminit az erkölcsrendőrség őrizetbe vette, mert állítólag megszegte a fejfedéssel kapcsolatos szigorú szabályokat.

Emberi jogi aktivisták azt mondták, hogy több mint 400 tüntetőt öltek meg, és 16 800 másikat tartóztattak le az iráni biztonsági erők a zavargások alatt.

 Az iránivezetők szerint az országban külföldről szervezett lázadás zajlik.

Forrong a hangulat Iránban, a hírek szerint fennakadások vannak az internetszolgáltatásban

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok zavargásokról beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit és ügynökeiket teszik felelőssé.

A vb-meccs alatt a lelátókon azt skandálták, hogy Be-Sharaf, ami perzsául becsületsértőt jelent. Ezt a jelzőt a tüntetők használják az iráni biztonsági erőkre.

Queiroz kijelentette, hogy játékosai szabadon tiltakozhatnak a nők jogaiért, amennyiben megfelelnek a vb-szabályoknak és nem sértik a játék szellemét. Nem ez az első, hogy a válogatott kormányellenes kiállást mutat. Szeptemberben két felkészülési meccsükön is letakarták az iráni címert a mezükön a himnusz alatt.

El sem tudja képzelni a kulisszák mögött, mit éltek át ezek a gyerekek az elmúlt napokban, csak azért, mert focistaként akarják kifejezni magukat 

– mondta az edző.

A mérkőzést végül Anglia 6-2-re megnyerte.