Jun Szogjol dél-koreai elnök szerint Észak-Korea egyre agresszívebb provokációkat hajt végre arra az önbizalomra alapozva, amelyet nukleáris és rakétaprogramja nyújt. Ezért szorosabb együttműködést sürgetett az Egyesült Államokkal és Japánnal a Joe Biden amerikai elnökkel és Kisida Fumio japán kormányfővel folytatott egyeztetésen, amelyet a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) kambodzsai csúcstalálkozója alkalmából tartottak.

United States, South Korea and Japan meeting in Cambodia
Kisida Fumio japán kormányfő az egyeztetésen. 
Fotó:  Jomiuri Sinbun via AFP


Jun külön is tárgyalt Bidennel, és hangsúlyozta, hogy meg kell erősíteni az elrettentő erőt Észak-Korea növekvő fenyegetéseivel szemben, és meg kell mutatni Phenjannak, hogy nukleáris és rakétaprogramjaival semmit sem nyerhet. Észak-Korea az idén példátlan ütemben tesztelt rakétákat, beleértve a valószínűleg sikertelen tesztet a hónap elején interkontinentális ballisztikus rakétával, így egyre nő az aggodalom, hogy Phenjan 2017 óta először ismét nukleáris kísérletre készülhet – emlékeztetett tudósításában a Reuters.

Phenjan felbátorodott. 
Fotó: Anthony Wallace / AFP


A két elnök vasárnapi kétoldalú találkozóján szóba került az elektromos járművek (EV) adójóváírásának amerikai reformja is, amelynek keretében 2023. január 1-jén új szabályok lépnek hatályba. Biden elmondta, hogy az új szabályok végrehajtásakor figyelembe kell venni a dél-koreai vállalatok jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasághoz. Szöul szerint az új törvény sértheti a kereskedelmi normákat, például az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodást, és hároméves türelmi időt kért, hogy a koreai autógyártók továbbra is részesülhessenek az EV-ösztönzőkben az Egyesült Államokban.