Családosok, magányos idősek, menhelyeken és utcán élők ültek a Szent Péter-bazilika padsoraiban a Ferenc pápa bemutatta misén. A résztvevők – a pandémia miatt – majdnem kizárólag a római egyházmegyéből érkeztek a plébániák és egyházi szervezetek önkéntesei kíséretében. A mise után a vatikáni audienciateremben Ferenc pápával közös ebéden vettek részt. Ferenc pápa 2017-ben vezette be a szegényeknek szentelt világnapot, amely minden évben a Pannoniában született Szent Márton ünnepéhez legközelebbi vasárnapra esik.

Pope Francis Conducts Mass at St. Peter's Basilica On The World Day Of The Poor
Fotó: Alessandra Benedetti / Corbis

A misén mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette: meg kell törni a bennünk lévő belső süketséget, amely megakadályozza, hogy meghalljuk a leggyengébbek elfojtott fájdalomkiáltását. Az egyházfő szerint 

a mai társadalom is sebzett, és erőszakkal, igazságtalansággal, üldözéssel teli, elég arra a kegyetlenségre gondolni, amelyet az ukrán nép szenved el.

A kortárs szegénység okai között a pandémia és az éghajlatváltozás okozta gazdasági, társadalmi és lelki változásokat, a népek közötti háborúkat, a migráció okozta szegénységet, a munkanélküliséget, valamint a méltatlan munkakörülményeket említette. Úgy vélte, ma is a szegények az áldozatai minden válságnak. Az egyházat, a politikát és a társadalmat is arra ösztönözte, hogy a városok elfelejtett, sötét szögleteiben lássák meg a magányosságot és a nyomort.

A Caritas egyházi szervezet adatai szerint 2021-ben a kevesebb mint hatvanmilliós Olaszországban 5,6 millióan éltek szegénységben.

A Coldiretti termelői szövetség adatai azt mutatják, hogy idén a növekvő és az energiadrágulás hatására további 12 százalékkal nőtt a rászorulók aránya, naponta hárommillióan állnak sorba a menhelyeken ételért. A ferences szerzetesrend milánói szegénykonyháin év eleje óta 79 százalékkal emelkedett a napi kenyéradagot igénylők száma.