Marine Le Pen a 27 éves európai parlamenti képviselőnek a gyakorlatban már egy évvel ezelőtt átadta a párt vezetését, amikor megkezdte a felkészülést a 2022. áprilisi elnökválasztásra, amelyen második helyen végzett. A szavazás eredményét a leköszönő elnök, Marine Le Pen jelentette be, aki az ellenzéki párt nemzetgyűlési frakcióvezetőjeként folytatja a politizálást.

Bardella az első olyan elnök az 1972-ben, Jean-Marie Le Pen által alapított párt élén, aki nem tagja a Le Pen családnak.

BARDELLA, Jordan; LE PEN, Jean-Marie; LE PEN, Marine
Fotó: Teresa Suárez

A 40 ezer párttag 84,84 százaléka szavazott rá, míg kihívója, Louis Alliot, a déli Perpignan polgármestere, Marine Le Pen korábbi élettársa a voksok 15,16 százalékát szerezte meg.

Marine Le Pen szeptemberben jelentette be, hogy nem kívánja visszavenni a pártvezetést, ugyanakkor a politikai életet sem akarja elhagyni, és nem zárta ki, hogy öt év múlva negyedszerre is elindul az elnökválasztáson.

Az új pártvezető korábban többször jelezte: támogatni kívánja Marine Le Pen jelöltségét a 2027-es köztársaságielnök-választásra.