A Ryanair fapados ír légitársaság belga székhelyű munkatársai sztrájkkal fenyegetőznek az ünnepi szezonban a cégnél fennálló munkakörülmények miatt. Az ACV Puls és a CNE szakszervezet szerint a légitársaság „továbbra is megszegi a törvényt, és senki nem tesz semmit”.

Illustration picture shows Ryanair flights shown on the flight departure information board in the departure hall of Brussels Airport, in Zaventem, Saturday 23 July 2022.  Some 80 flights have been cancelled in Belgium. It concerns flights with a Belgian crew. The other flights depart with a crew from countries where there is no strike. The reasons for this weekend's strike are the same as those for the action at the end of June. The pilots feel misunderstood and expect a pay increase after a 20 percent surrender during the corona crisis.
Fotó: Nicolas Maeterlinck / AFP

A Brussels Times cikke szerint a foglalkoztatási miniszternek és az igazságügyi miniszternek írt nyílt levelükben 

a szakszervezeti képviselők helytelenítették a Ryanair belgiumi munkavállalóival szembeni bánásmódot. A Ryanair munkatársai az elmúlt években számos alkalommal sztrájkoltak, mivel képtelenek voltak megegyezni munkaadójukkal.

„Nemrég a Ryanair úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja a brüsszeli bázisát (zaventem repülőteret). A bázis dolgozóinak felajánlották, hogy Charleroiban dolgozzanak. Később azonban a Ryanair meggondolta magát, és úgy döntött, néhány napos blokkokban dolgozzanak más európai bázisokon. Ez teljesen illegális” – közölte a CNE vezetője.

 

Michael O’Leary, a Ryanair főnöke a belga szakszervezeteket azzal vádolta meg, hogy nem hajlandók tárgyalni, és szerinte visszalépnek a céggel 2020-ban kötött megállapodástól. Azt is mondta, hogy 

„a sztrájkolók fogják be a szájukat, és menjenek dolgozni”, és Belgiumot olyan országnak nevezte, ahol „a sztrájk nemzeti hobbi…kedvenc időtöltése mindenkinek”.

A szakszervezet képviselői azt mondják, hogy sok légiutas-kísérő és alkalmazott fiatal családdal rendelkezik, és nem tud egyszerűen a cég belga bázisán kívül dolgozni. Ezenkívül azzal vádolják a céget, hogy kihasználja monopolhelyzetét, és „bábuknak” tekinti az alkalmazottait. 

A Ryanair a legmodortalanabb légitársaság, és még adót sem szeret fizetni

Zokni nélküli németek, bunkó ügyfélszolgálat, lesajnált szegény utasok – és ez csak néhány példa, mit enged meg magának az ír fapados.