Felesküdött Izraelben Benjamin Netanjahu hatodik, az ország történetének 37. kormánya. A közel-keleti ország parlamentjében, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kabinetnek, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőjobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit), valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll.

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 29:  Former and designated Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at the Israeli parliament during a new government sworn in discussion at the Israeli parliament on December 29, 2022 in Jerusalem, Israel. Conservative Benjamin Netanyahu and a bloc of nationalist and religious parties won a clear election victory last month and will be sworn in as government to the Knesset today. This completes Netenyahu's political comeback with a record sixth term in office.
Fotó: Amir Levy / Getty Images

A szavazás előtt Amír Ohanát, a Likud párt nyíltan homoszexuális politikusát választották meg a kneszet házelnökévé.

A Maárív című újság honlapjának értesülése szerint Ohana szavazati szabadságot kapott az LMBT-közösséggel kapcsolatos voksolásokon. Az új kormánynak 33 tagja lesz, közülük öten nők. Az előző, 27 tagú Lapid-kormányban kilenc nő kapott tárcát. 

A koalíciós megállapodás, valamint a kormány által nyilvánosságra hozott vezérelvek szerint a hivatalba lépő kabinet kiemelt kérdésnek tekint egy átfogó igazságügyi reformot. Ennek részeként kötelezettséget vállaltak arra, hogy elfogadják az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság normakontrollját felülbíráló törvényt, amelynek célja a végrehajtó és törvényhozó hatalom bíróság általi ellenőrzésének csökkentése. Ha megszavazzák a legfelsőbb bíróság jogkörének korlátozását, akkor 

a legfőbb bírók többek közt nem tudják majd érvényteleníteni az esetlegesen az alkotmánnyal vagy az emberi jogokkal szemben állónak ítélt, s a kneszet többsége által elfogadott törvényeket.

Emellett az új kormány programjában szerepel az izraeli települések kiterjesztése Ciszjordániában, a magas megélhetési költségek elleni küzdelem és az állam garantálta zsidó vallási szolgáltatások – mint amilyen az esketés vagy a temetés – fölött gyakorolt ultraortodox befolyás további erősítése. 

Törvényt módosítottak, hogy az adócsaló politikus is bekerüljön a kormányba

Az izraeli parlament törvényt módosított, hogy az adócsalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Arije Deri egészségügyi és belügyminiszter lehessen Benjamin Netanjahu új kormányában. A kneszet megszavazta azt is, hogy ezentúl több miniszter is lehessen egy tárcánál.