Az izraeli alaptörvény eddigi előírása szerint olyan ember nem lehetett miniszter, akit bíróság elítélt. Ezt a parlament most úgy módosította, hogy a tiltás azokra vonatkozzon, akiket letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Ez lehetővé teszi, hogy az idén adócsalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Arije Deri egészségügyi és belügyminiszter legyen Benjamin Netanjahu új kormányában.

Két év múlva, a koalíciós egyezség értelmében, átveszi a pénzügyi tárca irányítását.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt beszélget a kneszet (izraeli parlament) képviselőjével, Arije Derivel a közgyűlés plenáris termében, Jeruzsálemben 2022. december 13-án.
 Fotó: AFP

Arije Deri korábban, 2002-től 22 hónapot töltött börtönben, mert belügyminisztersége idején megvesztegették. A januárban hozott újabb ítéletben a bíró azzal indokolta a felfüggesztett börtönt, hogy Deri megígérte: a jövőben távol marad a közélettől és az államkincstártól.

A 120 tagú parlamentben 63-an szavaztak a törvénymódosítás mellett, 55-en ellenezték.

Az ellenzék egész éjjeli parlamenti küzdelme miatt csak reggel elfogadott törvény azonnal hatályba lép. A leendő koalíció ezzel azt próbálja megakadályozni, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelső bíróság érvénytelenítse a jogszabályt.

A centrista Van Jövő (Jes Atid) párt közleményben tiltakozott az új törvény ellen, amelyet Netanjahu szélsőséges partnereivel szembeni gyengesége bizonyítékának lát. A Kormányzás Minőségéért nevű civil szervezet kedd délelőtt beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz a Deri miniszteri hivatalát lehetővé tevő törvény ellen.

Kedd délután ismét összeül a kneszet a Bengvir-törvény megszavazására, amely a korábbinál jelentősen nagyobb jogköröket biztosít majd a rendőrség irányítása felett a jobboldali szélsőséges, arabellenes nézeteiről ismert, többször elítélt Itamar Bengvir számára, aki a koalíciós megállapodásban a rendőrséget felügyelő volt belbiztonsági, jelenleg nemzetbiztonsági tárcát fogja vezetni.