Meghalt a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte anyját, majd túszul ejtett két embert a németországi Drezdában – közölte szombaton a város rendőrsége.

Hostage situation in Dresden
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az Altmarkt-Galerie nevű bevásárlóközpontot a túszejtés hírére kiürítették, a téren zajló karácsonyi vásárt bezárták.

A Bild című német napilap beszámolója szerint egy fegyveres ember agyonlőtt egy nőt, ezután berontott az egyik helyi rádióállomásra. Itt több lövést is leadott, s ezt követően menekült be a bevásárlóközpontba, ahol több embert is túszul ejtett.
A Radio Dresden nevű rádióállomás honlapján megerősítette a hírt, mely szerint reggel fél 9-kor irodájukba egy fegyveres rontott be, és többször is elsütötte fegyverét.

Hatósági beszámolók szerint a rendőröknek nem sokkal déli 12 óra után sikerült telefonos kapcsolatot létesíteniük a gyanúsítottal, aki elbarikádozta magát az Altmarkt-Galerie egyik helyiségében. 

Nem sokkal később közölték, hogy a túszdráma vérontás nélkül lezajlott: a túszokat – a bevásárlóközpont egyik dolgozóját és egy gyereket – sértetlenül kimenekítették, a rendőrség őrizetbe vette a gyanúsítottat.

A drezdai rendőrség a nap folyamán közölte, hogy Drezda Prohlis városnegyedében egy családi házban rátaláltak egy halott nőre reggel 7 óra után, aki vélhetően annak a 40 éves férfinak az édesanyja, aki a túszokat ejtette.
A kialakult helyzet miatt a belvárosi közúti és tömegközlekedést is korlátozták, a hatóságok a városrész elkerülésére szólítottak föl. 

Később a drezdai rendőrség a Twitteren azt írta: „A gyanúsított a műveletben meghalt. A 40 éves férfi halálos sérüléseket szenvedett, miközben a túszokat kiszabadították.” Azt is közölték, hogy a túszok sértetlenek.

A rendőrség egyelőre nem válaszolt arra, hogy a férfit a rendőrök ölték-e meg, vagy a saját maga okozta sérülésekbe halt bele.