Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy a 2023-as választásokon indul utoljára – írta vasárnap a Yeni Safak című török kormánypárti napilap.
 

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Erdogan szombaton az észak-törökországi Samsunban szólalt fel, és úgy fogalmazott: „Azzal az erővel, amelyet 2023-ban a nemzetünktől a magunk nevében utoljára kért támogatásból szerzünk, megkezdjük a Törökország Évszázada építését, és átadjuk ezt a dicső zászlót a fiataloknak.”
Törökországban 2023 első felében egyszerre tartják majd a köztársaságielnök- és a parlamenti választást.
A 68 éves Erdogan amellett, hogy a kis-ázsiai ország államfője, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is.

Erdogan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014 óta pedig köztársasági elnök. 2017-ben az ország addigi parlamentáris berendezkedése egy népszavazás következtében elnöki rendszerré változott, amely több jogkörrel ruházta fel az államfőt.

A jövő évi választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A szövetség még nem hirdetett saját jelöltet a köztársasági elnök tisztségére.

Még nem érte el a száz százalékot a török infláció, ezért újra kamatot vágott a jegybank

A pénzromlás 2017 eleje óta két számjegyű Törökországban.