A sanghaji hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon a hét végén, és igyekeztek visszafogott karácsonyi ünnepeket tartani az ország legnépesebb városában, mivel a Covid-19 országszerte tombol, miután a szigorú korlátozásokat feloldották.

Novel Coronavirus / clinic for COVI-19 patients in Japan A staff prepares for the patients of COVID-19 to wear protective clothing and put vinyl sheets at a clinic in Osaka City, Osaka Prefecture on November 15, 2022. In Japan, the number of patients is increasing again.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Ueda / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Novel Coronavirus / clinic for COVI-19 patients in Japan
Fotó: Naoki Ueda / AFP

A sanghaji városi egészségügyi bizottság egyik kirendeltsége szombaton különösen a fiatalokra próbált hatni, hogy a koronavírus gyors terjedése és az alacsony hőmérséklet miatt kerüljék a zsúfolt összejöveteleket.

A karácsonyt Kínában hagyományosan nem ünneplik, de gyakori, hogy a fiatal párok és egyes családok együtt töltik az ünnepet.

A hatóságok néhány hete hirtelen vetettek véget a zéró-Covid-politikának, feloldva a szigorú tesztelési követelményeket és az utazási korlátozásokat, Kína az utolsó nagy ország, amely a vírussal való együttélés felé mozdul el.

Bár sokan üdvözölték az enyhítést, a családok és az egészségügyi rendszer nem voltak felkészülve a fertőzések ebből eredő hullámára. 

Kínában a fertőzések száma valószínűleg meghaladja a napi egymilliót, a halálesetek száma pedig a hivatalos adatokkal „szöges ellentétben” több mint 5000 naponta – közölte a héten a brit székhelyű Airfinity egészségügyi adatszolgáltató cég.

Kína nemzeti egészségügyi hatósága szombaton napi 4128 tüneteket okozó fertőzésről számolt be, és negyedik egymást követő napon nem volt haláleset – állítják.

A Bloomberg News pénteken a kormány legfőbb egészségügyi hatóságának becslésére hivatkozva arról számolt be, hogy a múlt héten 

egyetlen nap alatt csaknem 37 millió ember fertőződhetett meg a vírussal.

Az északi Sanhszi tartományban található Tajjüanban a sürgősségi forródrótra naponta több mint 4000 hívás érkezett – közölte szombaton egy helyi médium.