Az Egyesült Királyság a politikai korrektség egyik bástyájának számít Európában, az amerikai egyetemeken végigsöprő betiltó kultúra (cancel culture) azonban még nem aratott végső győzelmet a konzervatívok kormányozta országban. De már meggyökeresedett, ennek a jele az Edinburgh-i Egyetemen egy transzfóbnak vádolt dokumentumfilm előbemutatója körül a minap kirobbant patália.

View of New College, The University of Edinburgh, on The Mound, from Princes Street at sunset, Edinburgh, Scotland, United Kingdom, Europe
Fotó: Frank Fell / AFP

A Felnőtt, ember, nő című alkotás bemutatóját megakadályozták a melegaktivista diáktüntetők, az oktatásért és az oktatás szólásszabadságáért felelős kormánytag, Claire Coutinho azonban felszólalt ez ellen, az egyetemekre egyre gyakrabban belopakodó öncenzúra veszélyeire figyelmeztetve.

A szólásszabadság évszázadok óta társadalmunk fejlődésének alapja. A beszéd, véleményünk kifejezésének szabadsága nélkül nem tudunk haladni

idézte a The Times Coutinhót. A kormányhivatalnok így folytatta: „Ez a jog azonban fenyegetés alá került, pont azokban az intézményekben, ahol a legnagyobb kincs kellene, hogy legyen. Életfontosságú, hogy lépéseket tegyünk, amelyek ezt megvédik a mostani és a jövő generációi számára.”  

Coutinho az öncenzúra szóval arra utalt, hogy ha aktivisták megakadályoznak olyan eseményeket, mint a filmvetítés, akkor előbb-utóbb a szervezők nem is mernek majd elővenni bizonyos témákat. A tiltakozás szervezői világossá tették, hogy ez is a céljuk.

A dokumentumfilmet úgy hirdették, hogy a témája a nők jogainak védelme, a genderkultúra radikális védelmezői azonban előre megbélyegző közleményt bocsátottak ki, amely szerint a film azon az alapfeltevésen nyugszik, hogy a transznemű nők férfiak.

A vetítésre várakozó 150 fős közönség nem jutott odáig, hogy eldöntse, kinek adjon igazat. A helyszínt órákkal a meghirdetett kezdés előtt elfoglalták a bemutatót megakadályozni kívánó tüntetők. A nézők és az „antinézők” másfél órán keresztül várakoztak, egymással farkasszemet nézve, majd amikor megérkeztek a hírek egy pótvetítésről másik helyszínen, az utóbbiak odarohantak, és azt is elfoglalták. 

A tüntetők hatoldalas anyagban ítélték el a filmet, amely így kezdődött:

Intoleránsnak kell lennünk az intoleranciával szemben, hogy toleráns társadalmunk legyen. 

Az oktatói érdekképviselet, az UCU edinburgh-i szervezete eleve ellenezte a vetítést, amelyet a helyi oktatók oktatói szabadságért küzdő csoportja szervezett, de az egyetem egy szóvivője úgy nyilatkozott: nem vonják vissza a döntést az engedélyezésről, amely része a szabad véleménykifejezés iránti elkötelezettségüknek. 

Végül az egyetem azt közölte: azért halasztották el az eseményt, mert többé nem volt garantálható minden jelenlévő biztonsága. A tumultust követően a betiltók voltak elégedettebek, a többiek nem nézhették meg a filmet.