Az Európai Parlament görög alelnökének eltávolítása után újabb képviselőket ért utol a katari korrupciós botrány – írta meg a Politico. Az Európai Parlament belga képviselője, Marie Arena közölte, hogy lemond az EP emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról, miután belekeveredett az ügybe. A rendőrség még az irodáját is átkutatta bizonyítékokat keresve.

Session Of The European Parliament On Coronavirus C risis BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 16: Belgium Member of the European Parliament (Group of the Progressive Alliance of Socialists and Democrats in the European Parliament - Parti Socialiste) Marie Arena attends a session of the European Parliament on April 16, 2020 in Brussels, Belgium. Due to the coronavirus (COVID-19) pandemic, the plenary session is reduced to one day and mainly operated by video conferencing. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Marie Arena, az EP emberi jogi albizottságának elnöke.
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

A Politico arról is beszámol, hogy Marc Tarabella, szintén belga EP-képviselő az S&D képviselőcsoportból lép ki a botrány miatt. Tarabella otthonában is razziáztak a rendőrök szombat este. Emellett 

kilépett a parlament Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségéből is.

Az eset az üggyel kevésbé szoros kapcsolatban álló S&D-tagokat is távozásra késztette. Pietro Bartolo olasz európai parlamenti képviselő lemondott a vízumliberalizációval foglalkozó árnyékelőadói tisztségről, Andrea Cozzolino pedig otthagyta az S&D koordinátori tisztségét.

'Che Tempo Che Fa' Tv Show MILAN, ITALY - MARCH 06:  Pietro Bartolo attends 'Che Tempo Che Fa' Tv Show on March 6, 2016 in Milan, Italy.  (Photo by Stefania D'Alessandro/Getty Images)
Pietro Bartolo olasz európai parlamenti képviselő.
Fotó: Stefania D’Alessandro / AFP

Az Európai Parlamentet megrázta a botrány, amelynek eddigi csúcsa a testület alelnökének, Eva Kailinak a hét végi letartóztatása. Vasárnapra Kaili tagságát mind az EP szociáldemokrata frakciójában, mind a görög pártjában felfüggesztették, és azóta is vizsgálati fogságban van.

A hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy Öböl menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők tetemes pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal kísérelték meg lekenyerezni az uniós parlament magas pozíciót betöltő tagjait.
A nyomozás korrupció és pénzmosás ügyében indult. A hírek szerint ez az állam Katar.

A rendőrség pénteken 16 különböző helyen razziázott Brüsszelben, ennek során 600 ezer euró (250 millió forint) készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le, tartalmukat azóta is vizsgálják. A készpénzt a volt képviselő brüsszeli lakásában, egy széfbe zárva találták meg.

Navracsics: Magyarország most már hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz – közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közös sajtótájékoztatón, miután Brüsszelben előző nap jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.