Legfeljebb 13 ezer ukrán katona vesztette életét Oroszország februári megszállása óta – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója.

International Expert Conference on the Reconstruction of Ukraine
Fotó: AFP

Hivatalos becsléseink vannak a vezérkartól, halottak száma 10 ezer és 13 000 között változik

– mondta Mikhajlo Podoljak, Zelenszkij egyik tanácsadója az ukrán Channel 24 televíziónak.

Júniusban, amikor az orosz erők harcoltak a kelet-ukrajnai Luhanszk régió egészének elfoglalásáért, Zelenszkij azt mondta, országa naponta 60-100 katonát veszít a csatában, valamint körülbelül 500 sebesültet.

Az ellentáborban Szergej Shoogu orosz védelmi miniszter szeptemberben azt állította, hogy a konfliktus kezdete óta mindössze 5937 orosz katona vesztette életét.

Mark Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnöke, tábornok novemberben úgy becsülte, hogy az invázió óta több mint 100 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg, és a veszteségek valószínűleg ugyanilyen nagyságúak lesznek az ukrán oldalon.

Ursula von der Leyen szerda délelőtti videójában az Európai Bizottság elnöke kemény üzenetet fogalmazott meg Oroszország ellen, amelyben kiemelte: Moszkvának meg kell bűnhődnie az Ukrajnában elkövetett bűnökért.  A Nexta hírügynökség vette észre, hogy a videót nemrég újra feltöltötték a politikus Twitter-oldalára, ez a verzió pedig immár 12 másodperccel rövidebb.

Kikerült ugyanis egy, Kijevre meglehetősen negatív képet festő mondat, amely szerint Ukrajna a háború kezdete óta 100 ezer katonatisztet veszített.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és vezérkara ugyanis eddig szinte sosem közölték az ukrán veszteségeket, míg az orosz halálozásokat rendszeresen közzéteszik.

A Nexta eredetileg ki is emelte ezt az információt, hiszen hivatalosan még nem hangzott el az orosz invázió ellen védekezők veszteségeiről konkrét szám, mindössze becslések voltak. A videót aztán törölték von der Leyen oldaláról és pont ezt a mondatot kivéve újra feltöltötték.