Alberto Fernandez argentin államfő Horacio Rosatti legfelsőbb bírósági elnök elleni vádemelési eljárás folytatását reméli, aki a múlt hónapban határozott arról, hogy a szövetségi kormány fizesse vissza Buenos Aires városának járó pénzösszegeket – írja a Bloomberg.

Az ügy egy 2020-as konfliktusból ered, amikor Fernandez szövetségi pénzeket vett el az ellenzék által irányított fővárostól, és a koalíció által ellenőrzött Buenos Aires tartománynak adta. 

Argentina's President Alberto Fernandez (C) waves while leaving at the end of the Mercosur heads of state summit and associated countries in Montevideo on December 6, 2022.
Alberto Fernandez argentin elnök Montevideóban 2022. december 6-án.
 Fotó: AFP

Az elnök azzal indokolta a lépést, hogy a város egy főre vetítve sokkal gazdagabb, mint a tartomány, ugyanakkor pénzt a rendőrség béremelésére szánta volna a főváros. 

Ugyanakkor nem valószínű, hogy felelősségre fogják vonni a legfelsőbb bíróság elnökét, mert az argentin törvények szerint az ellene felhozott vádakhoz az alsóház kétharmadának egyetértésére lenne szükség, és ugyanez a többség a szenátusban is szükséges az ügy támogatásához. Fernandez koalíciója – amely már most is küzd azzal, hogy megőrizze az egységét az idén esedékes elnökválasztás előtt – azonban nincs jelen a törvényhozásban.

Az elnök kezdetben nem volt hajlandó eleget tenni a pénz átutalására vonatkozó bírósági felszólításnak, majd azt mondta, hogy 2031-ben lejáró kötvényekkel fizetné azt vissza a városnak, amit a főváros vezetői elutasítottak.