Nyoma veszett két festménynek a zürichi Szépművészeti Múzeum (Kunsthaus) Svájc-szerte híres gyűjteményéből – derült ki az intézmény keddi közleményéből.

ZURICH, Switzerland – September 15, 2020: The extension of the Kunsthaus Museum designed by David Chipperfield Architects.
Fotó: Shutterstock

A múzeumból az év eleje óta két kis méretű, bekeretezett festmény tűnt el: Robert van den Hoecke, valamint Dirck de Bray 17. századi festő alkotásai. 

Hoecke képe egy katonai tábort, Bray műve pedig egy virágokkal teli vázát ábrázol.

A zürichi Kunsthaus magángyűjtőktől kapta kölcsön a két alkotást. A képeket csaknem hétszáz másik művel egy időben vették le a falról, hogy megtisztítsák és restaurálják őket, miután a múzeumban tavaly augusztus 3-ára virradóra tűz ütött ki.

Ann Demeester múzeumigazgató elmondta, hogy festmény- és szoborgyűjteményük csaknem háromnegyede magángyűjtőktől származik. Hozzátette, hogy elsődlegesen fontos számára, hogy az elveszett alkotások mielőbb előkerüljenek.

A két festmény bekerült az eltűnt és ellopott műalkotásokat listázó, a világon legnagyobb magánadatbázisba, az Art Loss Registerbe, emellett a Kunsthaus saját nyomozást indított az ügyben. 

Brutális összegeket fizettek ki tavaly festményekért – A tízes toplistán Warhol kétszer is szerepel

Az aukciókon tavaly eladott tíz legnagyobb tétel összértéke meghaladja az 1,1 milliárd dollárt.