Meggyőződésem, hogy ez a fiatalítás a magyar nemzet és a haderő érdeke, és előnyére válik 

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. 

20221109 KecskemétÜnnepélyes keretek között tette le szerdán katonai esküjét az a 111 honvéd, aki elsőként vett részt a honvédség nyolchetes Egységes Alapkiképzési Programjában. A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott eskütétel alkalmából Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte a frissen avatott szerződéses és önkéntes honvédeket.Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi NépeKépen: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter 20221109 Kecskemét

Ünnepélyes keretek között tette le szerdán katonai esküjét az a 111 honvéd, aki elsőként vett részt a honvédség nyolchetes Egységes Alapkiképzési Programjában. A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott eskütétel alkalmából Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte a frissen avatott szerződéses és önkéntes honvédeket.

Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Képen: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet hatálya alá eső szervezeteknél szolgálatot teljesítő 

azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idejük van, a Honvédelmi Miniszter egyoldalú döntéssel és 2 havi felmentési idővel megszüntetheti. 

A miniszter szerint a honvédéségnél modern, high-tech haderőt építenek, és ehhez elengedhetelen egy új, a fiatalokra jellemzően dinamikus, fizikailag, szakmailag és erkölcsileg is példaértékű vezetői kultúra kiépítése.  

Nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással felvértezett vezetőkre van szükség az állomány minden szegmensében 

– tette hozzá. Azt is mondta, hogy a szomszédos háború miatt is most kell fiatalítani, megnyitni az utat azon idősebb tisztek előtt, akik előtt még nyitva áll a civil amihez méltányos segítséget nyújt a honvédelmi szolgálati juttatás. Hozzátette, hogy a háborús helyzetben a magyar társadalom és a politikai vezetés figyelme is a biztonság kérdése felé fordult. 

Arra a kérdésre, hogy mi történik azokkal, akikre a kormányrendelet vonatkozik, a miniszter azt mondta, hogy új juttatási formaként bevezették a honvédelmi szolgálati juttatást, ami megilleti az elküldött katonákat a eléréséig abban az esetben is, ha közben munkát vállalnak. A juttatás alapja az utolsó illetmény hetven százaléka. Szalay-Bobrovniczky példaként elmondta, hogy 

egy 55 éves katonatiszt, akinek a jelenlegi illetménye havi bruttó egymillió-egyszázezer forint, havi bruttó 616 ezret kap a honvédelmi szolgálati juttatás jogcímén. A jogosultság megállapítását minden esetben miniszteri döntésnek kell megelőznie. 

Magyarországot választhatja a NATO

Már 2023 elején megkezdődik a Lynx harcjárművek gyártása a zalaegerszegi gyárban – mondta az innovációs és technológiai miniszter a VG-nek. Palkovics László arról is beszélt, jó esély van arra, hogy a Magyarországra telepítse DIANA védelmi innovációs programjának több elemét.