A haderő személyi állományának is meg kell újulnia, a kedden megjelent kormányrendelet a több évtizedes katonai szolgálat kiemelten méltányos elismerése mellett utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez – idézte a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert a tárca a közleménye. 

Fotó: Flajsz Péter / 24 Óra

A modern katonai technológia beszerzésével párhuzamosan zajlik a haderő szervezeti átalakítása. Ebben a munkában most korszakhatárhoz érkeztünk. 

A haderő személyi állományának is meg kell újulnia 

– fogalmazott a tárcavezető. 

A minisztérium közleménye szerint a modern fegyverrendszerek, hadműveleti és harcászati eljárások alkalmazásához, az ezekhez kapcsolódó kiképzési és gyakorlatozási feladatokhoz, valamint 

a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen egy jól felkészült, nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett fiatal tiszti és altiszti állomány. 

Annak érdekében, hogy a fiatalok előreléphessenek, szükség van a parancsnoki és tiszti állomány átalakítására. Hozzátették: a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet célja a Magyar Honvédség parancsnokságainak, alakulatainak és támogatói szervezeteinek, valamint a Honvédelmi Minisztérium katonai állományának fiatalítása. Mint írták, 

a kormányrendelet hatálya alá eső szervezeteknél szolgálatot teljesítő azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek, a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti.

Az érintett állomány részére a kormány, elismerve a honvédelem ügye iránti elhivatottságukat, áldozatvállalásukat és az ország érdekében tett erőfeszítéseiket, bevezeti a honvédelmi szolgálati juttatást – írták, kiemelve, 

annak alapja az utolsó illetmény 70 százaléka, amely az életkor és a között még hátralévő évek száma szerint, évente 2 százalékkal csökken. 

A honvédelmi szolgálati juttatás abban az esetben is teljes összegében megilleti az arra jogosultat az öregségi korhatár betöltéséig, ha mellette munkát vállal. 

Védelmi ipari termékek magyarországi gyártásáról állapodott meg a honvédelmi miniszter

Az együttműködés a magyar véderő és azon keresztül a magyar nemzetgazdaság megerősítését szolgálja.