Közélet

Az oroszok teljes kitiltását követeli az olimpiáról Zelenszkij

Eddig négy ország jelezte, hogy biztosan bojkottálják majd a játékokat, ha orosz sportolók is ott lehetnek, az Egyesült Államok pedig csak akkor marad távol, ha az orosz sportolók hazájuk színeiben állnak startvonalhoz.

Ismét felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy semmiképp se engedjenek orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiára. A politikus immár sokadjára fakad ki azon, hogy a tervek szerint a NOB rábólintana az oroszok részvételére. Zelenszkijék ötletét egyelőre csak kevesen támogatják, de ha kiderül, hogy tényleg mehetnek oroszok a játékokra, akkor sorra állhatnak be a kezdeményezés mögé az országok. 

Paris,,France,,August,8.,2022:,Summer,Olympic,Game,Paris,2024 PARIS, FRANCE, AUGUST 8. 2022: Summer olympic game Paris 2024 black background. Official logo of SOG 2024 in Paris on white blanket with dark City in night. Black edit space, sport event
Fotó: Getty Images

Eddig ugyanis Ukrajna mellett Lengyelország, Litvánia, Lettország és Észtország jelezte, ők biztosan távol maradnak, ha orosz atléták ott lehetnek az olimpián. Az Egyesült Államok pedig csak abban az esetben marad távol, ha az orosz sportolók hazájukat képviselik. Ha semleges színekben indulnak, azzal nem lesz probléma. 

A lengyel sport- és turisztikai miniszter, Kamil Bortniczuk szerint végeredményben akár 40 ország is bojkottálhatja a 2024-es párizsi olimpiát, ezzel pedig az egész esemény megrendezése értelmét veszítené. Az eddig felsorolt országok mellé csatlakozhat még Nagy-Britannia és Kanada is. 

A NOB azonban úgy véli, hogy egy ország vezetésének politikai döntése miatt nem lehet büntetni az adott ország sportolóit, így egyelőre nincs döntés a kérdésben. Az orosz sportolók egyébként már 2016 óta nem saját hazájuk színeiben versenyeznek az olimpiákon, hanem ROC néven, zászlóként pedig az olimpiai logót használják, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kollektíven eltiltotta az országot a részvételtől. 

A bojkottok nem számítanak újdonságnak az olimpiák történetében, a legnagyobb például alig néhány évtizede történt: 1980-ban több mint 60 ország nem küldött sportolókat a moszkvai olimpiára, tiltakozásul a szovjet–afgán háború miatt. 

 

oroszország Zelenszkij olimpia Párizs
Kapcsolódó cikkek