Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején. 

Fotó: AFP

Köszönőbeszédében Merkel az újabb válsággócokra hívta fel a figyelmet, és a konfliktusok békés rendezését sürgette. „A párbeszéd az erősek, nem pedig a gyengék fegyvere” – mondta. A volt kancellár a díjával járó összeget azoknak az önkénteseknek ajánlotta föl, akik a migrációs válság csúcspontján segítették a menedékkérőket. 

A díjat Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója nyújtotta át ünnepélyes keretek között az elefántcsontparti fővárosban, Yamoussoukróban. 

Bátor volt egy olyan időszakban, amikor mások el akarták szigetelni Európát

 – hangoztatta Azoulay. Macky Sall szenegáli államfő, az Afrikai Unió soros elnöke Merkelt rendkívüli politikusként és humanistaként méltatta. 

Külön elismerésben részesítették munkásságáért Julienne Lusenge aktivistát, aki a Kongói Demokratikus Köztársaság forrongó keleti térségeiben a nemi erőszak áldozatait támogatja. A volt elefántcsontparti elnökről elnevezett Félix Houphouët-Boigny-békedíjban olyan személyek, magán- és köztestületek részesülnek, akik, illetve amelyek sokat tettek a békéért. Az UNESCO-békedíjnak is nevezett elismerésben részesült 1989 óta mások között Nelson Mandela, Simon Peresz, Jasszer Arafat és Francois Hollande is.