Megérkezett Szíria földrengés sújtotta térségébe az a három mobil mentőállomás, amelynek telepítéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium 50 millió forintos támogatást adott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak – közölte hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter.  

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárcavezető azt írta, hogy a két kisebb és egy komplex műtőképességekkel ellátott klinikai egység körülbelül 5000 ember egészségügyi ellátását végzi a következő hetekben Latakiában, abban a térségben, ahol a legtöbb sérült van. 

Mindeközben a szír–magyar mentőcsapat szerdán 4 embert menekített ki a romok alól. A csapat tagjai a következő napokban Aleppóban végzik a munkájukat, ahol közel 60 ezer ember érintett a katasztrófában. 

Köszönet és nagyrabecsülés nekik! 

– írta Szijjártó Péter, aki úton van Taskent felé. 

Szerdán elindította első, mintegy 15 millió forint értékű humanitárius segélyszállítmányát Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat a nincstelenné válók megsegítésére.

A szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből álló kutató-mentő csoportja megkezdte mentési szolgálatát a szír határhoz közeli Mardin városában, ami szinte teljes egészében összeomlott a földrengésben. A hétfős csapat munkáját három, nemzetközi minősítéssel ellátott keresőkutya is segíti a helyszínen – írták. 

Mint felidézték, az elmúlt 80 év legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta Törökországot és Szíriát, amelynek a hivatalos adatok szerint több mint 11 ezer halálos áldozata van. 

A 7,8-es erősségű földrengés Törökország déli és középső részét, valamint Szíria északnyugati területeit rázta meg, amelyeket több utórengés követett, emellett komoly veszélyt jelent a túlélési esélyekben a fagypont körüli hőmérséklet is. 

A szerdán útnak indított humanitárius gyorssegélyről közölték, hogy mintegy négy tonna tartós élelmiszerrel és higiénés felszereléssel az átmeneti szálláshelyeken meghúzódó túlélők ellátását támogatja az egyházi karitatív szervezet: az adomány csütörtök délelőtt megérkezik Adanába, ahol azonnal kiosztják a nincstelenné váltaknak.