Nagyban megkönnyíti a könyvelők dolgát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóhatóság  (NAV) azzal, hogy hétfőtől letölthetők az online pénztárgépek adatai – közölte honlapján az adóhatóság. 

Pécs  Hungary gazdaság online pénztárgépek a taxikban a Volán taxikban már üzemelnek az online pénztárgépek DN20161228
Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló

A tesztidőszak után február 6-án éles környezetben is elindult a NAV új szolgáltatása – írták. A digitális fejlesztés hozzájárulhat az üzleti folyamatok hatékonyságának növeléséhez, valamint a cégek adminisztrációs terheinek csökkentéséhez – közölte a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég. 

Az online pénztárgépek 2014 augusztusi bevezetése, valamint az online számlázás 2018-as elindítása jelentősen csökkentette az adóelkerülést Magyarországon. 

Az intézkedéseknek köszönhetően az Európai Unió országai közül a magyar gazdaság rendelkezik az egyik legalacsonyabb áfaréssel (a be nem szedett áfa és a potenciálisan beszedhető áfa aránya) az Európai Bizottság 2020 éves jelentése szerint. 

Az adatállományok elérése és feldolgozása további szoftvereket, integrációkat igényel, amelyre a Grant Thornton saját alkalmazásokat fejleszt ezzel a számviteli és adózási folyamatok automatizációjával javíthatja a cégek költséghatékony működését – idézték Kóczé Pétert, a cég nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetőjét.