Az ukrán fővárosban, Kijevben 56 napi kényszerleállás után pénteken újra közlekednek az árammal működő tömegközlekedési eszközök, azaz a villamosok és a trolibuszok – jelentette be Szerhij Popko, a Kijev városi katonai adminisztráció vezetője.

Kyiv tram service partially resumed
Photo taken on Jan. 13, 2023, shows a streetcar in Ukraine's capital Kyiv after the tram service was partially resumed. It had been halted since December amid a power crisis caused by Russian missile attacks on major infrastructure.  (Photo by Kyodo News via Getty Images)
Fotó: Kyodo News / Getty Images

A városi hatóságok, az energetikai mérnökök és a szerelőcsapatok hatékony munkával gyakorlatilag teljesen helyreállították Kijev energetikai infrastruktúráját. Ez lehetővé tette a város számára, hogy fokozatosan újrainduljon a városban a felszíni elektromos közlekedés

 – fejtette ki a tisztségviselő. 

46 trolibuszvonalon jelenleg 286 jármű, 32 villamosvonalon 195 szerelvény közlekedik. 

A városvezetés úgy véli, hogy a kijevi közlekedési válságot egyelőre sikerült leküzdeni. Emlékeztetett arra, hogy tavaly december 23-án áramhiány miatt leállították a fővárosi felszíni elektromos közlekedést, a villamosokat és a trolibuszokat, útvonalaikon pedig autóbuszok közlekedtek.

Kora délután ismét légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén, aminek okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében közölte: értesülései szerint újabb iráni oktatók érkeztek az orosz megszállás alatt álló Luhanszkba, hogy kiképezzék az orosz katonákat az Iránban gyártott drónok használatára.

A kijevi katonai vezetés legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig hozzávetőleg 141 260 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük mintegy 800-an az elmúlt nap során. Csütörtökön az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett két harckocsit, ezzel együtt 3298 harckocsit veszített eddig az orosz hadsereg.