Szerdán ismét kinyitják Machu Picchu inka romvárost Peruban, amelyet – pontosabban az oda vezető vasútvonalat – még január 20-án zártak le a turisták elől az országban kirobbant politikai tiltakozások miatt. Akkor olyan sietve hozták meg a döntést, hogy több mint 400 turista a helyszínen is rekedt, őket később buszokkal kellett evakuálni. 

Tourists explore the ancient Inca city of Machu Picchu located in the Andes at an altitude of 2,430 meters (7,970 feet).The most famous icon of the Inca civilization was declared a Peruvian Historical Sanctuary in 1981, a UNESCO World Heritage Site in 1983, and in 2007 was then declared one of the Seven New Wonders of the World.On Wednesday, 20 April 2022, in Historic Sanctuary of Machu Picchu, Urubamba Province, Peru.
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via Getty Images

A Telegraph cikke szerint a lezárás rendkívül érzékenyen érintette Peru turizmusát, hiszen a foglalások 80 százalékát törölni kellett. Turisták nélkül több tízezer ember megélhetése került veszélybe, emiatt ültek le régiós vezetők a rendőrséggel tárgyalni, hogyan lehetne ismét megnyitni a romvárost. 

Az persze még mindig kérdéses, hogy ezek után hány turista gondolja majd úgy, hogy jó ötlet Peruba látogatni, hiszen a tiltakozások még most sem értek véget, és több, a főváros körüli út blokád alatt van, a nagyvárosokban is folyamatosak az összecsapások a tüntetők és a karhatalom között. Eddig hatvanan haltak meg a tüntetéseken, és több mint ezren megsérültek. 

Machu Picchut békésebb időkben évente több mint másfél millió turista keresi fel, Európából is nagyon sokan utaznak a nem mindennapi helyszínre. A magyar konzuli szolgálat ajánlása szerint fokozott kockázattal látogatható az ország.