Közélet

Óráról órára emelkedik a törökországi földrengések áldozatainak száma

A hatóságok késlekedése miatt a harag is nő az országban.

A hétfői, törökországi földrengés áldozatainak a száma meghaladta a 8700 főt a legfrissebb jelentések szerint. Törökországban 6234 fő, Szíriában pedig 2470 fő vesztette életét a katasztrófában, és a romok eltakarításával várhatóan tovább emelkedhet a szomorú statisztika.

Fotó: Aaref Watad

A török katasztrófavédelem szerint több mint 79 ezren vesznek részt a mentésben és több mint 37 ezer sérültet is azonosítottak. Az ország alelnöke, Fuat Oktay elmondása szerint több mint 8 ezer főt mentettek ki a romok alól és mintegy 380 ezren kormányzati menedékhelyen találtak szállást, míg mások bevásárlóközpontokban, stadionokban, mecsetekben és közösségi házakban kerestek menedéket. Az országban 11 342 jelentés érkezett összeomlott épületekről, amibők 5775-öt megerősítettek.

A The Guardian összefoglalója szerint az országban a mentési erőfeszítések ellenére fokozódik a harag a hatóságok lassú és elégtelen fellépése miatt. A Reuters szerint a mentőcsapatok helyszínre érkezését a megrongálódott utak, a kedvezőtlen időjárás és az erőforrások, valamint a nehézgépek hiánya is akadályozta. Egyes területek áram és üzemanyag nélkül maradtak. Ugyanakkor a világ számos országa küldött segítséget a mentéshez. A török hatóságok szerint a földrengés mintegy 13,5 millió embert érinthetett, egy csaknem 450 kilométer kiterjedésű területen, amely Adanától Diyarbakirig terjed.

Földrengés: folyamatosan növekszik a halottak száma, sok túlélő könyörög még segítségért a romok alatt – összefoglaló a keddi eseményekről

 

21:41

Újabb túlélőt mentett ki a romok alól a Hunor mentőszervezet

Egy nőt több órányi ásás után sikerült kimentenie a magyar mentőcsapatnak. A nő férjét korábban szintén a Hunor mentőszervezet mentette ki a romok alól, és a szakemberek tőle tudták, hogy felesége szintén a romok alatt rekedt. 

20:19

Folyamatos a magyar segítségnyújtás a földrengés helyszínein

A Magyar Református Szeretetszolgálat elindította első segélyszállítmányát Törökországba, megérkeztek Szíriába a magyar mobil mentőállomások is.

20:12

Antony Blinken: „megdöbbentő” a törökországi és szíriai földrengés áldozatainak száma

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a törökországi és szíriai földrengés áldozatainak száma - több mint 11 700 ember -, „igazán megdöbbentő”.

Az Egyesült Államok több mint 150 kutató-mentő személyzetet küldött Törökországba, mondta Blinken, hozzátéve, hogy Washingtonnak a következő napokban több bejelentése is lesz arról, hogy az Egyesült Államok hogyan fogja továbbra is támogatni a török ​​és szíriai népet a fölrdrengés okozta pusztitásból való felépülésben.

19:06

Egy testvérpárt 58 órával a földrengés után mentettek ki

Két testvér, a hét hónapos Omer és a kilencéves Muhammed Acar kimentése a törökországi Adiyaman tartományban, 58 órával a földrengés után.

2 siblings rescued under rubble 58 hours after 7.7 magnitude Kahramanmaras Earthquake
Fotó: Anadolu Agency

 

18:42

A Magyar Telekom jóváírja Törökországban és Szíriában tartózkodó ügyfelei roamingdíját

A Magyar Telekom február 6. és 28. között jóváírja a Törökországban és Szíriában tartózkodó ügyfelei roamingdíját - közölte a vállalat. A díjat - beleértve az alapdíjas hanghívásokat, SMS-eket, MMS-eket és a mobilinternet-forgalmat - teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírják annak érdekében, hogy ügyfeleik kapcsolatban tudjanak maradni a hozzátartozóikkal és a segélyszervezetekkel, intézményekkel. A vállalat feltöltőkártyás ügyfelei számára a hétfő óta felhasznált roaming díját egyszeri, 10 ezer forintos egyenleg-feltöltéssel kompenzálja - jelezték.  A közlemény szerint a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom Csoport is segítséget nyújt, egymillió eurót adományoz az "Aktion Deutschland Hilft"-nek, az áldozatok és családjaik megsegítésére.

18:01

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.  A munkálatokról készült felvételeken látni lehet, hogy a mentőalakulatoknak sikerült összedőlt házfalak között egy résen át elérni a négyhónapos kislányt, akit rögvest takaróba burkoltak és kihoztak a felszínre. 

17:13

Meghaladja a 11500-at az áldozatok száma

A törökországi áldozatok száma a hétfői földrengések után elérte a 9057-et, miközben a mentők továbbra is törmelékhegyek alá temetett áldozatok után kutatnak - közölte Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök közölte. A damaszkuszi kormány és a lázadók által uralt régiókban működő mentőcsoportok által nyilvánosságra hozott számok összesítése szerint Szíriában legalább 2530-an haltak meg, így a földrengések halálos áldozatainak száma meghaladja a 11.500-at.

16:46

Az ukrán atomerőművek megérezték a török földrengést, a paksi nem

Két ukrajnai atomerőműben is észleltek kisebb rengéseket a törökországi katasztrófa után, de az ország e létesítményei ellenállnak akár a Richter-skála szerinti akár 7. fokozatú földrengésnek is az üzemeltető közlése szerint. A rengéstől távoli, egyébként pedig „a fukusimai erősségű rengésnek is ellenálló" Paksi Atomerőmű szeizmográfijai nem jeleztek semmit

16:19

Anglia még több segítséget küld

Több támogatást nyújt Nagy-Britannia a földrengéssel érintett területekre. Többek között sátrakat és takarókat küldenek, hogy segítsen a Törökországban és Szíriában a hétfői földrengés után fagyos körülmények között élő túlélőknek.

„Kiemelt feladatunk az, hogy a török ​​kormánnyal, az ENSZ-szel és a nemzetközi partnerekkel egyeztetve biztosítsuk, hogy életmentő segítséget kapjanak a leginkább rászorulók” – mondta a Reuters tájéoztatása szerint James Cleverly külügyminiszter. A kormány szerint a berendezés akár 15 ezer ember igényeit is kielégítené.

15:43

Képgaléria a földrengés utáni állapotokról és a mentésről

Fotó: ADEM ALTAN

 

15:15

Oroszok és ukránok is segítenek a törökországi mentőakciókban

Oroszország és Ukrajna is nagy létszámú mentőcsapatokat küldött Törökországba, a sok ezer emberéletet követelő földrengések után. A háborúban álló felek több mint 100 embert küldtek már a romok eltakarítására, mentésre és egyéb műveletekre. Oroszország nagy mennyiségben küld humanitárius segélycsomagokat Törökországba és Szíriába is.

14:25

Kína 4,4 millió dollár sürgősségi segélyt ajánlott a földrengés sújtotta Szíriának

Kína 30 millió jüan (4,4 millió dollár) sürgősségi humanitárius segélyt ajánl fel a földrengés sújtotta Szíriának – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője.  Mint mondta, sürgősségi segélyből 2 millió dollárt készpénzre és sürgős segélyszállítmányokra fordítanak majd, hozzátéve, hogy Kína felgyorsítja a meglévő élelmiszersegély-projekteket.

13:25

A törököknek nem kell Elon Musk műholdas nete

A török kormány nem él Elon Musk ajánlatával, melynek keretében a SpaceX küldene az országba eszközöket a Starlink műholdas internet eléréséhez. A milliárdos természetesen kedvenc játékszerén, a Twitteren ajánlotta fel segítségét. A visszautasítást, a törökök kellően indokolták is.

12:49

Nagy számú mentőcsapatot küld Törökországba Ukrajna

Megérkezett Törökországba a földrengés következményeinek felszámolásában segédkező ukrán mentőket szállító két repülőgép, további 77 szakember pedig gépkocsikonvojjal tart a katasztrófa helyszíne felé - közölte szerdán Vaszil Bodnar, Ukrajna ankarai nagykövete az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

12:23

Erdogan: 8500 fölé emelkedett a törökországi halottak száma, a szír áltodatok száma eléri a 2200-at

Recep Tayyip Erdogan szerdán a dél-törökországi Kahramanmarasban közölte, hogy 8574-re emelkedett a hétfői földrengéssorozat törökországi halálos áldozatainak száma.  Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 133-ra nőtt. 

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

A török vezető beszédében arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak. Erdogan Kahramanmaras tartomány után Hatayba is ellátogat. 

A Szíriában közölt több mint 2200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki.

12:17

A segélykiáltásoktól hangos Antakya – VG podcast

Egyre fogy a mentőcsapatok ideje, ugyanis a romok alatt a téli körülmények között néhány nap után esélytelen túlélőket találni. Nem gondolhatsz bele, hogy mit látsz, csak tedd a dolgod! – mondta a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa Világgazdaság podcastnak.

 

11:36

Már tízezer körüli a hatóságok által bejelentett áldozatok száma

A török ​​hatóságok szerint mintegy 13,5 millió ember érintett a nyugati Adanától a keleti Diyarbakirig terjedő, nagyjából 450 km-es területen érzékelt földrendgésben – ami nagyobb, mint a Boston és Philadelphia, illetve Amszterdam és Párizs közötti távolság. A Reuters közlése szerint, a hatóságok már közel 10 ezer főre teszik a halálos áldozatok számát. Sokan a szabad ég alatt alaudtak.

 

11:09

Folyamatosan emelkedik a magyarok által megmentett emberek száma, hír érkezett a Ferencváros és a Kisvárda labdarúgóiról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, eddig 16 ember köszönheti az életét, a túlélését a magyar mentőalakulatoknak. Hozzátette, a Ferencváros és a Kisvárda utánpótlás-labdarúgói jól vannak, ugyanúgy, mint az a 18 magyar, akik a katasztrófa sújtotta területen tartózkodnak.
 

11:07

Újabb részleteket közölt a Wizz Air a magyar mentőcsapat útjáról

Újabb magyar mentőcsapat repült Törökországba, a Terrorelhárítási Központ speciális egységének utaztatásának költségeit részben átvállalta a Wizz Air. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára megerősítette, továbbra sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről.

Kapcsolódó cikkek