Továbbra sem ocsúdik a világ a hétfői, brutális erejű földrengés pusztításából. A Törökország délkeleti és Szíria északi részét sújtó földrengések egész városokat döntöttek romba. A hivatalos adatok szerint a halottak száma már átlépte az ötezret, de még rengeteg embert kezelnek eltűntként. Sokaknak közülük szerencsére sikerült életjelet adniuk magukról, a romok alól könyörögnek, hogy mentsék ki őket. A Világgazdaság összefoglalója a földrengés második napjáról. 

HATAY, TURKIYE - FEBRUARY 7: Turkish police special forces carry a child rescued alive from rubble of a collapsed building in Hatay after 37 hours of 7.7 magnitude earthquake hit multiple provinces of Turkiye on February 7, 2023. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces.
Fotó: AFP

A katasztrófa miatt az egész világ összefogott, hogy segítsen, szinte a világ minden tájáról érkezik segítség a helyszínre. A három legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba, Kahramanmarasba és Adiyamanba csak a mentéshez kapcsolódó járművek léphetnek be, és csak a mentési tevékenységet végző járművek hagyhatják el őket. A mentést rendkívül nehezíti az extrém hideg és az első nagy rengések óta mért számos utórengés is, amelyek még sokáig érzékelhetők lesznek a szakértők szerint. Arról, hogy mely országok miben segítenek, itt olvashat

A tragikus történetek mellett szerencsére, ha nem is felhőtlen módon, de örömteliekről is hallani. A szíriai Dzsandarisz városában egy édesanya a romok alatt hozta világra gyermekét. Az újszülöttet sikerült kimenteni a törmelékből, az erről készült videók bejárták a világsajtót, de az édesanyát sajnos már nem tudták élve kihúzni. Nem úgy a török bajnokságban futballozó ghánai labdarúgót, Christian Atsut, akiért rengetegen aggódtak hétfőn, miután kiderült: több társával és a klub technikai személyzetével együtt a romok alatt rekedt. Azóta kiderült, Atsut kimentették, de megsérült, kórházban ápolják. A Hatayspor klub több tagját még mindig keresik a mentőcsapatok. 

Kevésbé örömteli hír, hogy a pusztító hétfői földrengés nyomán lázadás tört ki egy börtönben a szír–török határon, és legalább húszan kereket is oldottak a rabok közül. Az intézmény főleg az Iszlám Állam harcosait és a szíriai háborúban részt vett kurd erők tagjait őrzi. A földrengések egyébként kedden is éreztették hatásukat, nem csak utórengések formájában, és kigyulladt az iskenderuni kikötő is. A lángokkal több mint egy napig küzdöttek a hatóságok és a kikötői személyzet. 

HATAY, TURKIYE - FEBRUARY 07: Search and rescue efforts continue after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit multiple provinces of Turkiye on February 7, 2023 in Hatay. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces
Fotó: AFP

Egyelőre tehát még nem látni, mikor lesz vége a katasztrófának, és mikor sikerül mindenkit kimenteni, illetve minden áldozatot megtalálni. Recep Tayyip Erdogan török elnök keddi televíziós beszédében három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a földrengések sújtotta tíz, dél- és délkelet-törökországi tartományban, egyúttal katasztrófaövezetté is nyilvánította a térséget. A katasztrófa a török tőzsdét is megviselte, kedden újabb 7,8 százalékos zuhanást regisztráltak. 

A legnagyobb bajban a szíriai területen élők vannak, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már évek óta humanitárius válságnak vannak kitéve. A szervezet szerint a polgárháború, az aszály és a kolera sújtotta Szíriában a lakosság csaknem 90 százaléka szegénységben él, és több mint 50 százalék szorul humanitárius segélyre. 

Ez a földrengés csak tetézi a többi katasztrófát Szíriában. Az ország egész területén segítségre van szükség a már tizenkét éve tartó, összetett válság miatt, miközben a humanitárius segélyezés is tovább csökken

– közölte Adelheid Marschang, a WHO vészhelyzeti programjának vezető tisztviselője.