Több mint kétezer embert vettek őrizetbe pénteken Észak-Indiában illegális gyermekházasságok elleni razziákon – közölte a rendőrség. Asszám államban kéthetes razziasorozatba kezdtek a hatóságok, és ez az állam főminiszterének, Himanta Biszva Szarmának a felhívásával kezdődött, amelyben a közösség segítségét kérte e gyakorlat megszüntetéséhez.

Fotó: The Times of India via AFP

Szarma szerint Asszámban szinte minden nyolcadik nő a 18. életéve előtt esik teherbe, ami növeli a gyermekek és az anyák halálozási rátáját.

Több mint kétezer embert vettek őrizetbe, közöttük ötvenkét papot és helyi vezető volt, akik lehetővé tették a gyermeklányok házasságkötését.

Szingh elmondta, hogy a lányokat már 12 éves korukban felnőtt férfiakhoz adják feleségül. A rendőrség 4074 olyan esetet tárt fel, amely vizsgálatot igényel. Indiában 18 éves kortól engedélyezett a házasságkötés, de ma is több millió gyermeket kényszerítenek ennél fiatalabb korban frigyre, főként a szegény falvakban.

Az ilyen házasság következményei nagyon károsak lehetnek, mert a lányoknak abba kell hagyniuk a tanulást, hogy főzzenek és ellássák a háztartást a férjük mellett, emellett gyakran szenvednek a kamaszkori terhesség okozta egészségügyi problémáktól. 2017-ben az indiai legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a kiskorúval fenntartott nemi kapcsolat akkor is nemi erőszaknak minősül, ha a pár házas.