Az amerikai igazságügyi minisztérium azt szeretné megtudni, hogyan került elő tavaly év végén Mar-a-Lagóban egy doboz, amelyben néhány titkos irat másolata volt összegyűjtve Donald Trump elnöksége idejéről. Az iratok jóval azután kerültek elő, hogy a szövetségi ügynökök és a volt elnök segítői már korábban több körben is átkutatták a volt republikánus elnök ingatlanát – írja a CNN.

Az elmúlt hetekben a Jack Smith különleges ügyvédnek dolgozó nyomozók interjút készítettek Trump egyik asszisztensével, aki a dobozban talált titkos anyagokat egy laptopra másolta. Az egyik forrás szerint a segítővel folytatott meghallgatás után az ügyészek beidézték a laptop jelszavát, amelyet az egyik forrás szerint meg is adtak. 

Security officers guard the entrance to the Paul G. Rogers Federal Building & Courthouse as the court holds a hearing to determine if the affidavit used by the FBI as justification for last week's search of Trump's Mar-a-Lago estate should be unsealed, at the US District Courthouse for the Southern District of Florida in West Palm Beach, Florida on August 18, 2022. - FBI agents recovered multiple highly classified records during the search of former US President's estate, according to documents made public during a probe that includes possible violations of the US Espionage Act.
Fotó: AFP

A bíróság 2022 szeptember elején tette nyilvánossá a Trump házában tartott FBI-házkutatáson lefoglalt iratok részletes listáját és a házkutatás hivatalos jogcímét. Az elkészített leltár szerint a floridai Trump-rezidencián a nyomozók magánjellegű iratok között tárolva találtak minősített dokumentumokat. Az összegzés alapján 

mintegy száz iraton szerepelt a bizalmas, titkos vagy szigorúan titkos minősítés.

Trump jogi csapata az elmúlt hetekben elismerte, hogy átadták egy ügyvédnek a dokumentumok másolatait. Az ügyészek azonban továbbra is azt kérdezgették, miért nem adták át korábban az igazságügyi minisztériumnak, és mi van, ha Trumpnak bármilyen szerepe vagy információja lehetett a sokszorosítással kapcsolatban. 

A szövetségi ügyészek kihallgatását ismerő források szerint a doboz a közelmúltban Smith nyomozásának középpontjában állt. Az internetre, számítógépekre került és több helyre feltöltött dokumentumok véletlenszerű kezelése tovább bonyolíthatja Trump ügyét egy büntetőjogi vonatkozású nyomozásban. Tim Parlatore, Trump ügyvédje a hónap elején a CNN-nek adott interjújában azt mondta, hogy miután decemberben megtalálták a több ezer darabból álló dokumentumot a dobozban, volt néhány oldal, amelynek az alján volt egy kis jelölés, de azt nem tudták, hogy azok bármiféle titkosítások lettek volna. Hozzátette, amint kiderült a lapok tartalma, felhívták az igazságügyi minisztériumot, és beszámoltak a dokumentumokról. 

Később kiderült, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgál több más minősített jelzéssel ellátott dokumentumot is, amelyeket azonban Joe Biden elnök még a hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen. 

Biden a hír hallatán elismerte, hogy egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona magánkönyvtárában, több másik dokumentumot pedig a garázsában. 

Újságírói kérdésre, hogy mégis miként tárolhat ilyen iratokat a garázsában, azt mondta, hogy ugyanúgy, ahogy az autóját.