Egyre kínosabbá válik a dokumentumügy Joe Biden számára. A Fehér Ház csütörtökön elismerte, hogy az elnök jogászcsapata ismét talált egy adag titkosított dokumentumot a család delaware-i otthonában. Az újabb iratok a wilmingtoni magánrezidencia garázsából, illetve könyvtárából kerültek elő, közölte sajtótájékoztatóján Richard Sauber jogtanácsos, Biden különleges tanácsadója.

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
Az ügy egyre kínosabb Joe Biden számára.
Fotó: Alex Wong


Ez már a második eset, hétfőn derült ki, hogy novemberben felfedeztek több minősített jelzéssel ellátott dokumentumot a Pennsylvaniai Egyetem kutatóintézetében egy irodában, amelyet Biden még hivatali idejét megelőzően, az alelnöksége után használt. A dokumentumokat az igazságügyi minisztérium vizsgálja. A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a tárca vezetője különleges ügyészt nevezett ki, akinek a feladata eldönteni, indítsanak-e eljárást ugyanilyen „hanyagság” miatt Donald Trump volt elnök ellen.

A két ügy között az a lényeges különbség, hogy Biden ügyvédei azonnal beszolgáltatták az iratokat, amint megtalálták őket, 

míg Trump floridai otthonából az FBI házkutatása alatt vitték el a dokumentumokat. Biden annak idején „totálisan felelőtlennek” nevezte azt, ahogyan elődje kezelte a titkos anyagokat. A kongresszus republikánus tagjainak egy része szerint Biden képmutató, amit a mostani eset is bizonyít. 
Biden újságíróknak annyit mondott csütörtökön, hogy „hamarosan beszél majd erről az egészről”, majd felolvasott egy előre megírt közleményt. Ebben megerősítette, hogy komolyan veszi a titkosított anyagokat, és teljes mértékben együttműködik az igazságügyi tárca vizsgálatával.
Azt nem közölte a Fehér Ház, hogy folytatódik-e a keresés más iratok után, sem azt, hogy a felleltek hogyan kerültek oda, ahol megtalálták őket.