Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös. Vilmos walesi herceg a Buckingham-palota tájékoztatása szerint brit alakulatokat keresett fel az ukrán határ közelében lévő délkelet-lengyelországi Rzeszow egyik támaszpontján, és személyesen mondott köszönetet az Európa védelmében betöltött szerepükért.

Commonwealth Service At Westminster Abbey In London
Fotó: NurPhoto via AFP

A Rzeszow melletti támaszponton állomásozó brit erők elsősorban légtérvédelmi feladatokat látnak el.

Vilmos herceg szerdán felkereste a lengyel fegyveres erők egyik alakulatát is, majd Varsóba utazott, ahol csütörtökön meglátogatja az ukrán menekültek egyik befogadóközpontját, és fogadja őt Andrzej Duda lengyel államfő. 

A trónörökös a brit kormány kérésére látogatott Lengyelországba, de már az ukrajnai háború kitörése után, személyes Twitter-üzenetekben is biztosította Ukrajnát támogatásáról.

Édesapja, III. Károly király hivatalos üzenetben szólt elismerően a Nagy-Britannia és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott támogatásról a háború kitörésének február 24-i évfordulóján. A brit uralkodó a Buckingham-palota által ismertetett állásfoglalásában nem nevesítette Oroszországot, de úgy fogalmazott, hogy a világ "elszörnyedve nézi az ukránokra zúdított szükségtelen szenvedést".

III. Károly állásfoglalásának az adott különös súlyt, hogy a brit uralkodók gyakorlatilag soha nem hangoztatnak személyes véleményt aktuális bel- és külpolitikai kérdésekben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február elején előre be nem jelentett látogatást tett Nagy-Britanniában, ahol fogadta őt a király is.