Észak-Korea több hadászati manőverező robotrepülőgépet bocsátott fel a Keleti-tenger irányában szerdán – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága.

Fotó: AFP

A bejelentés szerint a robotrepülőket Észak-Korea a hegyvidéki Észak-Hamgjong tartományból délelőtt 10 után nem sokkal lőtték fel. Phenjan az utóbbi napokban ismét fokozta katonai aktivitását, 

a szerdai pedig már a negyedik művelete volt azóta, hogy a múlt héten Dél-Korea és az Egyesült Államok megkezdte az utóbbi öt év legnagyobb közös hadgyakorlatát, amelynek célja az együttműködés megerősítése az északi fenyegetés felerősödésével szemben. 

A Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű katonai manőver a tervek szerint március 23-ig tart.

A manővert Phenjan a kommunista állam elleni támadásra tett előkészületnek minősítette, válaszul pedig a hét végén az észak-koreai hadsereg egy esetleges háborúra adott válaszlépést szimulált, a gyakorlatokat pedig Kim Dzsongun észak-koreai vezető is megtekintette.

Észak-Korea 2022-ben újabb csúcsot állított fel rakétatesztelésben: több mint 70 rakétát lőttek ki a tavalyi év során, és Phenjan elfogadott egy törvényt is, amely lehetővé teszi atomfegyverek megelőző használatát katonai konfliktusok egy sor lehetséges forgatókönyve esetén.

Az amerikai és a dél-koreai kormány szerint Észak-Korea titokban hat atomfegyver-kísérletet hajtott végre a szintén Hamgjongban található Punggje-ri telephelyen 2006 és 2017 között.

Észak-Korea kémműholdat fejlesztene, Dél-Korea megakadályozza

Phenjan korábban bejelentette, hogy 2023 áprilisáig saját kémműholdat fog fejleszteni. Szöul több tucat terméket tett megfigyelési listára, hogy megakadályozzák azok észak-koreai exportját.