Dél-Korea megfigyelési listára tett több, az észak-koreai műholdfejlesztéshez kapcsolódó terméket kedden, hogy megakadályozza azok exportját Észak-Koreába egy harmadik országon keresztül – közölte a szöuli külügyminisztérium.

Fotó: AFP

A listán összesen 77 termék található. 

Phenjan korábban bejelentette, hogy idén áprilisig saját kémműholdat fejleszt.

Dél-Korea egyúttal szankciókat vetett ki négy emberre és hat szervezetre az észak-koreai fegyverkezési programokban való részvétel miatt - tette hozzá a tárca.

Észak-Korea tavaly rekordszámú alkalommal tesztelte fegyvereit, és csütörtökön - ellenségeinek szánt figyelmeztetésként – kilőtte a legnagyobb Hvaszong-17 interkontinentális ballisztikus rakétáját. Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbra is megosztott abban, hogy miként kezelje Észak-Korea ismételt rakétakilövéseit. A világszervezet 2006-ban büntető intézkedésekkel sújtotta a kommunista országot nukleáris és rakétaprogramja miatt.

Háborús válaszlépést szimulált Észak-Korea

Újabb rakétakilövés borzolta a kedélyeket. Észak-Korea az esetleges megtámadására adott válaszlépést próbált modellezni.

Kína és Oroszország azzal vádolja Szöult és Washingtont, hogy közös hadgyakorlataikkal provokálják Phenjant, míg Washington szerint Peking és Moszkva felbátorítják Észak-Koreát azzal, hogy óvják a szigorúbb szankcióktól.